×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felülírta Belgium oltási tervét az AstraZeneca vakcinája

 

Belgium a következő napokban felülvizsgálja oltási tervét, miután az egészségügyi tanács azt javasolta, hogy egyelőre ne adják be az 55 évnél idősebbeknek az Oxfordi Egyetem és AstraZeneca közösen kifejlesztett vakcináját – számoltak be belga hírforrások szerdán. Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter szerint nincs elegendő információ a brit–svéd fejlesztésű oltóanyag mellékhatásairól az idősebb korosztálynál.

Az 55 év fölöttiekre vonatkozó oltási tilalom egyelőre egy biztonsági intézkedés, amíg további adatok nem állnak rendelkezésre, mondta Pierre Van Damme, a belgiumi oltási terv kidolgozásával és végrehajtásával megbízott egészségügyi tanács szóvivője – számolt be a HLN holland nyelvű belga hírportál szerdán.

Wouter Beke flamand népjóléti, népegészségügyi, családügyi és a szegénység csökkentéséért felelős miniszter

azzal indokolta az 55 éven felüliek oltásának felfüggesztését, hogy nincs elegendő adat a brit–svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszeripari vállalat oltóanyagáról.

A Pfizer és a Moderna oltóanyagait az átmeneti korlátozás nem érinti – tette hozzá.

Wouter Beke később egy, a Twitteren közzétett ábrán magyarázta el, hogy azért nincs elegendő adat az idősebb korosztályba tartozók oltási reakciójáról, mert a gyógyszergyártók jellemzően 18 és 64 év közötti betegekkel végzik az oltóanyagok tesztelését.

Európa legtöbb országához hasonlóan Belgiumban is az egészségügyi munkacsoport tehet javaslatot a kormánynak az oltási stratégia megváltoztatására.

Az Európai Gyógyszerügynökség (ESA) a múlt héten azzal a feltétellel járult hozzá az AstraZeneca vakcina engedélyezéséhez, hogy a 65 év fölöttiek számára az oltás beadása kockázatos lehet, mivel még nincsenek adatok abból a korosztályból.

Jó hírek is érkeztek az AstraZenecától

Időközben az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem kutatói arról számoltak be szerdai online sajtótájékoztatójukon, hogy várhatóan még az idén elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen is védelmet nyújt.

A brit–svéd gyógyszeripari csoport és az angliai egyetem közös fejlesztésű vakcinája az előzetes vizsgálati eredmények alapján teljes védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések kialakulása, illetve a halálozás kockázata ellen. Megerősítették, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcinája

67 százalékig terjedő hatékonysággal képes megelőzni a koronavírus-fertőzés továbbadását is,

vagyis komoly mértékben lassítja a járvány terjedését.

A címlapfotó illusztráció.