×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felgyorsulhat a migráció a járvány miatt

 

A koronavírus-járvány miatt várhatóan idén többen próbálnak majd meg menedékkérőként Európába jutni – nyilatkozta a napokban a bécsi székhelyű Nemzetközi Migrációpolitikai Fejlesztő Központ vezetője. A volt osztrák alkancellár és külügyminiszter szerint Európában több oltóanyag áll rendelkezésre, jobb az egészségügyi ellátás és a járvány okozta gazdasági válság is hozzájárul a migrációs folyamatok erősödéséhez.


Az afrikai kontinenst nézve, és nemcsak a koronavírus-járványhoz kötődően, hanem az elmúlt évtizedek migrációs trendjeihez, az látjuk, hogy az egyenlítő az a határvonal, amitől északra az elindulók elsősorban a közel-kelet fele indulnak el, attól délre pedig a Dél-Afrikai Köztársaságba – mondta Marsai Viktor, a  Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója az M1 Ma reggel című műsorába.

Hozzátette, az elmúlt évek nagy illegális migrációs kibocsátói Afrikából Európa felé a kelet-afrikai térségből: Etiópia, Szomália és Szudán, a nyugat-afrikai térségből pedig Mali, Szenegál és Nigéria.

Kiemelte, szomorú trendváltás az elmúlt években, hogy amíg észak-Afrikát és az észak-afrikai arab államokat eddig mint „szigetelőket” tartották számon, addig az elmúlt években onnan is egyre többen indultak Európa fele.

A 2020-as összesített Frontex adatok alapján,

komoly változás történt az útvonalakban, amit részben politikai döntések indokolnak.

Például a görög kormányzat tavaly február végétől lezárta a határokat, ettől kezdve onnan minimális lett az átjutások száma. Míg 2018-ban Spanyolország felé sokan érkeztek, tavaly ez már nem volt így – részletezte.

Új útvonalakat keresnek. Ezért is alakult ki a Kanári-szigeteken tavaly októberben egy új migrációs hotspot.

A tesztelés és a befogadó kapacitások az új útvonalak miatt nincsenek még létrehozva. A Kanári-szigetek esetében is az a legnagyobb probléma, hogy nem rendelkeznek megfelelő képességekkel arra, hogy leteszteljék és elhelyezzék az újonnan érkezőket”.

Spanyolország a korábbi években meglehetősen nagy hatással tudta működtetni a kitoloncolási rendszerét,

mivel Madrid sok kétoldalú megállapodást kötött a különféle afrikai országokkal.

A menedékkérelem eljárások végén pedig, ha kiderült, hogy arra nem jogosult, akkor egyszerűen haza tudták vinni az embereket. Jelenleg ez a folyamat áll, mivel az afrikai országok nem fogadnak külföldi járatokat, vagy csak nagyon korlátozott mértékben , és vagy egyáltalán nem tudják hazavinni az embereket, vagy a kapacitások erre nem állnak rendelkezésre” – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.