×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Csak a tömeges oltások révén lehet enyhíteni a korlátozásokon

 

A kormány és az egészségügy arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot szerezzen be, mivel egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével lehet enyhíteni a biztonsági előírásokon – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Beszámolt arról, hogy a világon már csaknem százmillió ember fertőződött meg koronavírussal, és kétmillió fölött jár az elhunytak száma.

Az egyetlen adekvát módszere a védekezésnek a vakcina, aminek szállítása azonban nagyon lassan zajlik.

Az elmúlt két hétben kedvezően alakultak hazánkban a koronavírus-adatok.

Az operatív törzs tájékoztatója (2021.01.26.)ÉLŐ: Tájékoztat az operatív törzs.

Közzétette: hirado.hu – 2021. január 26., kedd

Kedd reggelre 459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 360 877-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 12 113-ra emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 244 681, az aktív fertőzöttek száma 104 083-ra csökkent. 3815 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen – számolt be az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta:

kedden reggel megérkezett hazánkba egy vakcinaszállítmány, egy további érkezik szerdán a Pfizer oltóanyagából, vasárnap pedig az amerikai Moderna szállítmányára számítanak. A beoltottak száma azonban még kevés, ezért nem indokolt különféle védelmi intézkedések feloldása.

A kormány és az egészségügy arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot szerezzen be, mivel egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével lehet enyhíteni a biztonsági előírásokon.

Kiemelte: tájékoztatták az egészségügyi dolgozókat arról, hogy hamarosan le szeretnék zárni a kampányszerű oltásukat, ugyanis minél hamarabb ki szeretnék terjeszteni az idősekre is az oltás lehetőségét.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egészségügyben dolgozók ezentúl nem kaphatják meg a védőoltást. Bármikor megkaphatják, csak regisztrálniuk kell a Vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Müller Cecília hangsúlyozta: eddig 80 szociális intézményben sikerült beoltani a dolgozókat és az ott lakókat, és a követező vakcinaszállítmányokat teljes mértékben a beoltatásukra szeretnék fordítani.

Az oltási tervben az idősek szerepelnek elöl, mivel a koronavírus-fertőzés leginkább őket veszélyezteti.

Müller Cecília szerint látni kell azt, hogy a kedvező járványügyi adatok mellett

egyre nagyobb a veszély is, hiszen egyre több országban jelenik meg a brit koronavírus-mutáció, ami sokkal gyorsabban terjed, mint a márciusban megjelent törzs.

A szennyvízvizsgálatok is kedvező adatokat mutatnak, a legtöbb helyen (településen) csökken vagy stagnál a szennyvízben kimutatott antigének száma – mondta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs online sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 153 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Tegnap 127 emberrel szemben azért intézkedtek a rendőrök, mert közterületen nem viseltek maszkot. Hét esetben pedig azért, mert a tömegközlekedési eszközön, illetve annak váróhelyiségeiben nem viselték a maszkot.

354-en megszegték a kijárási tilalmat; jelenleg 2644 hatósági házi karantén van érvényben, és 8190 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.