×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel lemaradt, mint a borravaló vakcinaügyben

 

„Vakcina kell, mert az jelenti az életet” – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban, nem sokkal azelőtt, hogy hivatalossá vált a magyar-orosz megállapodás, miszerint sikerült viszonylag gyorsan kétmillió adag Szputnyik V vakcinát beszerezni a magyar kormánynak. Az uniós szállítások továbbra is akadoznak, még a jövő héten is kevesebbet szállít a Pfizer a korábban ígértnél – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.


Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője elmondta: aki látta az Európai Tanács ülése utáni tájékoztatót, annak olyan érzése lehetett,

mintha 2020 elején járnánk, és csak most kezdené az Európai Unió feltérképezni a járványhelyzetet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a belső piac nyitva tartásáról beszéltek, de szóba került egy újfajta úti okmány is. Ez utóbbi már előremutatóbbnak tűnik, de brüsszeli intézmények vezetői mintha időben el lennének csúszva – jegyezte meg Lomnici.

A kivétel talán csak az volt, hogy elmondták: népességarányosan akarják szétosztani a vakcinákat, de összességében nem időszerű ügyekről beszéltek az uniós vezetők.

Az orosz vakcina, a Szputnyik V magyar beszerzése kapcsán Lomnici emlékeztetett, hogy a németek és Angela Merkel kancellár is szorgalmazta, hogy az oroszok is engedélyeztessék Európában a vakcinájukat.

El kell oszlatni azokat a tévhiteket, melyek az orosz és kínai vakcinákról szólnak és amelyeket a magyar baloldal is emleget

– vélekedett Lomnici.