×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan megkezdik a lakosság oltását

 

A sort a 82 év felettiek kezdik. A háziorvosok számára csütörtökön az országos tiszti főorvos egy információs csomagot és egy oktatóvideót juttat el, mivel főleg ők oltják majd be a regisztráltakat – hangzott el a koronavírus ellen védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 713 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 235 276 fő, az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent. 4 049 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A magas számok azt követelik meg, hogy ne lazítsanak a jelenlegi intézkedéseken. Hozzátette, ez azért is fontos, mert azt tapasztalják, hogy több országban is hamarosan elindulhat a járvány harmadik hulláma.

A jelenlegi állapotot, csak úgy tudjuk fenntartani, ha minél hamarabb minél több embert be tudunk oltani. Ez többek közt azért is célkitűzés, mert a szakértők szerint a forgalomban lévő vakcinák a mutáns vírusok ellen is hatékonyak – fogalmazott a tiszti főorvos.

Hangsúlyozta, jó hír, hogy

továbbra sem jelentkeznek súlyos mellékhatások, csupán enyhe bőrpír a tűszúrás helyénél, illetve fáradékonyság néhány napig.

A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina fogalmazását. Ez az engedély hat hónapra szól, és egyszer meghosszabbítható.

Azt is elmondta, ezen oltóanyagok esetében a Népegészségügyi Központ minden egyes vakcinaszállítmányt bevizsgál.

Hamarosan megkezdik a lakosság oltását

A háziorvosok számára csütörtökön egy információs csomagot és egy oktatóvideót juttat el a tiszti főorvos, mivel nemsokára megkezdik a 82 év felettiek oltását, a vakcinát a legtöbb esetben pedig a háziorvosok fogják beadni a regisztráltak részére.

Müller Cecília elmondta, sok háziorvos, gyerekorvos is önként jelentkezett, hogy részt vegyen a tömeges oltásban, majd hozzátette ő is szívesen oltja majd a regisztráltakat.

Hozzátette, hogy az eddig érkezett oltóanyag nem elegendő, hiszen az öt alkalommal szállított Pfizer és az egyszer érkezett Moderna vakcina 165 ezer ember oltását teszi lehetővé. Eddig 134 554 embert oltottak be, közülük 4030-an már megkapták a második védőoltást is.

A két új vakcinát csak azután adhatják be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma minden gyártási tételt megvizsgált – közölte.

Az országos tisztifőorvos bejelentette azt is, hogy NNK laboratóriumában

sikerült a vírus angol mutációjánál sejttenyésztést végezni,

ami azért jelentős előrelépés, mert ez segíthet a magyar vakcina fejlesztésében is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kutatások szerint a jelenlegi védőoltások hatásosak a vírusmutációkkal szemben. Az oltási reakciókról szólva elmondta, ez eddigi tapasztalatok jók, komoly mellékhatásról nem érkezett bejelentés.

Kiss Róbert rendőr alezredes a legfrissebb rendőrségi intézkedéseket ismertette:

  • 145 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • 20 618 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már;
  • 127 személlyel szemben azért intézkedek, mert közterületen nem viselték a maszkot (27 embert figyelmeztettek, 46 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 54 feljelentést tettek)
  • 751 rendőri intézkedésre volt szükség a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig (201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be)
  • 27 645 esetben kellett intézkedniük a november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már
  • 273 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 46 esetben léptek fel a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben (10 098-szor intézkedtek eddig a szabályokat be nem tartók ellen eddig);
  • 2297 hatósági házi karantént rendeltek el, és 80962 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat;
  • 19 932-en vannak hatósági házi karanténban jelenleg, közülük 1862-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A címlapfotó illusztráció.