×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A védőoltás a leghatékonyabb eszköz a világjárványok ellen

 

Több országban probléma, hogy nincs elegendő a vakcinából, pedig ha lassan is, de folyamatosan nő azok száma, akik beoltatnák magukat koronavírus ellen.

Magyarországon az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalása szerint is a védőoltás a leghatékonyabb eszköz a világjárványok, így a mostani koronavírus ellen is.

Edward Jenner angol orvos több mint 220 évvel ezelőtt mutatta be az első vakcinát a himlő ellen.

A múlt század végén jelentették be, hogy a föld himlőmentes lett. A himlő elleni oltás tömeges beadásával egy igen komoly betegség eltűnt. Vannak védőoltások, amelyek fegyvertényt jelentenek az orvostudományban és az emberiségnek – mondta Kosztolányi György, az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottságának elnöke az M1 Ma reggel című műsorában. És mint hozzátette, ezért értetlenül áll az előtt, hogy az emberek jelentős százaléka kételkedik ebben.

Ez tényleg egy olyan bevetendő fegyver, amivel mindenkinek élni kell a saját és a társának az egészsége érdekében

– hangsúlyozta Kosztolányi György.

Az elmúlt két évszázadban a születéskor várható élettartam körülbelül a kétszeresére nőtt.

Kosztolányi György szerint az élettartam duplázódása nagyrészt az oltásoknak köszönhető, hiszen a fertőző betegségek ellen a védőoltások a leghatékonyabbak. Azzal, hogy megszűnt a fertőző betegségeknek egy jelentős részében a halál ok és megbetegedési ok, abban a járványügyi intézkedéseknek óriási szerepük van.

Az áltudományok és a tévhitek jelenléte nem csökken. Mindenki a vakcinára várt, az eddigi intézkedések csupán lassították a vírus terjedését.

Most megvan a vakcina, és az emberek továbbra is kételkednek, számomra ez érthetetlen.” Kosztolányi György szerint meg kell győzni az embereket, hogy a koronavírus elleni védőoltásra igenis szükség van.


A címlapfotó illusztráció.