×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közel húszmillió vakcinát kötött le eddig Magyarország

 

Több mint háromezren már megkapták a második oltásukat is – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online tájékoztatóján.

976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília.

Magyarország védőoltási programja folytatódik. Szerdán megérkezett az újabb Pfeizer vakcinaszállítmány. Egy hét múlva érkezik az újabb adag.

A tiszti főorvos szerint a mostani ütemben, az újabb szállítmányt pár nap alatt el fogják oltani.

Kiemelte, reménykednek abban, hogy egyre több vakcina kerül engedélyeztetésre az Európai Unióban és azon kívül is. Erre azért lenne szükség, hogy minél hamarabb be tudják oltani az egész lakosságot. A felmérési adatok azt mutatják, hogy egyre többen regisztrálnak a vakcinára.

Több mint háromezren már megkapták a második oltásukat is. Feltétlenül szükséges, hogy aki már megkapta az első oltást az előírt napon megkapja a második adag vakcinát is. A védettség a második vakcina beoltása utáni 10. napon fog kialakulni.

A közeljövőében elkezdik a 82 évnél idősebbek beoltását.

Müller Cecília azonban hangsúlyozta, nem tudja erre mikor kerül sor, mivel egyelőre az idősotthonok lakóinak csupán 10 százalékát sikerült beoltaniuk a kevés vakcina miatt.

Arra kérte az idősebb emberek gyerekeit, unokáit, hogy segítsenek családtagjuknak a vakcinára való regisztrációnál, hogy senki ne maradjon le azok közül, akik szeretnének élni az oltakozás lehetőségével.

Magyarország eddig 19,7 millió vakcinát kötött le az uniós forrásból

– válaszolt újságírói kérdésre Müller Cecília.

Az operatív törzs tájékoztatója (2021.01.20.)ÉLŐ: Tájékoztat az operatív törzs.

Közzétette: hirado.hu – 2021. január 20., szerda

Gál Kristóf a legfrissebb járványügyi adatokat ismertette:

  • 132 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • közterületen 123 és a tömegközlekedési eszközökön hárman szegték meg a maszkviselési szabályt;
  • egy boltot 14 napra és egy konditermet 7 napra zártattak be a rendőrők, mivel nem tartották be  a nyitvatartási szabályt;
  • 320 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 2213 hatósági házi karantént rendeltek el, és 9015 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

A címlapfotó illusztráció.