×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az engedélyezett vakcinák kivétel nélkül biztonságosak, bárhonnan jöjjenek is

 

Mobil oltócsapatok járják az idősotthonokat szerte az országban, hogy a Moderna vakcinájával oltsák be a lakókat és a dolgozókat. Közben a kórházakban a Pfizer oltásokkal folytatódik a második kör, így most azok kapják meg az „emlékeztető oltást”, akik decemberben már megkapták az első adagot – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Dóczi Tamás, idegsebész, akadémikus, egyetemi tanár, az Egészségügyügyi Tudományos Tanács elnökségi tagja elmondta: Az interneten kötöző különböző vélemények ellenére a védőoltások nagyon pozitív szerepet játszottak az emberiség történetében. Ezeknek köszönhetjük olyan betegségek legyőzését, mint a fekete himlő, a gyermekbénulás, a kanyaró és a rák bizonyos fajtái ellen is léteznek vakcinák.

„Az oltásellenesség egy rettenetes nagy probléma, hiszen ha valaki csak magát sodorja bajba az oltásellenességével, az legalább felelőtlenség, hiszen ha kórházba kerül, ugyanolyan ellátást kap, mint bárki más.”

De azzal mindenképpen szembesülnie kell, ha emiatt terjeszti a vírust a környezetében, akkor biztosan lesz olyan közülük, aki ebbe belehal. Vállalja-e ezt vajon valaki tudatosan?

– tette fel a kérdést a szakember.

A vakcina nem néhány hónap alatt lett kifejlesztve, hiszen ez egy több évtizedes kutatásokon alapuló tudományág, de a felgyorsult események miatt, az efféle fejlesztések is egyre gyorsabbá tudnak válni már pusztán a kapacitások bővülése miatt is.

Kínai vakcina

A különbség a hazánkban jelenleg használt vakcinák és a kínai között, hogy

a Moderna és Pfizer a legmodernebb, legújabb technológia alapján dolgozik, míg a kínai egy régebbi modellt követ, de ez egyáltalán nem jelent rosszabb minőséget vagy kisebb védettséget

– hangsúlyozta a szakember.

Ezen felül az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyanúgy ellenőrzi a gyártási folyamatokat Kínában is, tehát a vizsgálatok zajlanak és minden szakmai követelménynek megfelelnek.

Dóczi Tamás a kínai vakcina kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy

az Egyesült Arab Emirátusok, amely egy kimondottan gazdag országnak számít, már átoltotta lakosságát kínai vakcinával. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy egy ilyen ország nem fogja veszélybe sodorni saját lakosságát, ezért sem érdemes félni a kínai vakcinától.

A címlapfotó illusztráció.