×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szerbia egy héten belül olthat a kínai vakcinával

 

Összesen egymillió dózis érkezett szombaton a belgrádi repülőtérre a kínai vakcinagyártó, a Sinopharm koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagából. Aleksandar Vucic, szerb elnök szerint egy héten belül megkezdődhet a felhasználásuk.


Szombaton Belgrádba érkezett egy repülőgépen a kínai vakcinagyártó, a Sinopharm koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagából összesen egymillió dózis. Ezzel Szerbia lehet az első európai ország, amely a kínai vakcinát felhasználhatja a tömeges oltási programjában – adta hírül a Reuters.

Aleksandar Vucic, szerb elnököt a Belgrádba akkreditált kínai nagykövet is elkísérte a főváros repterére, ahol az Air Serbia gépéről rakodták ki a vakcinákat tartalmazó tartályokat.

Szeretném megköszönni Hszi Csin-ping elnöknek és a kínai vezetésnek, hogy egymillió dózist küldtek nekünk a vakcinából

– mondta Vucic.

A szerb elnök elmondta: a szerb gyógyszerészeti hatóság a következő napokban engedélyezheti a Sinopharm oltóanyagát, a vele való oltás pedig egy héten belül megkezdődhet.

Mindeddig több mint húszezer szerbet oltottak be a tömeges oltási program december végi indulása óta, elsősorban idősek otthonában élőket és egészségügyi dolgozókat. Náluk a Pfizer és a BiNTech illetve az orosz Szputnyik vakcináját használták fel.

Vucic azt mondta: Szerbia további 250 ezer Szputynik vakcinát és 20 ezer Pfizer vakcinát vár a jövő hét folyamán. Hozzátette, júniusig az AstraZeneca és a Moderna termékeiből is érkezni fog az országba.

Magyarország is a Sinopharm vakcinájának hatósági engedélyezésére vár az oltás megkezdése előtt, miután az Európai Bizottság megadta az engedélyt a vakcinaellátásról való tárgyalásra.

A nyugat-balkáni régióban az oltás csak Szerbiában és Albániában kezdődött eddig meg. Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró és Észak-Macedónia eddig nem jutott semmilyen vakcinához.

Kína a Covid-19 ellen használatos Sinopharm BIBP vakcináját december végén hagyta jóvá. Mindeddig részletes hatékonysági adatokat nem adtak ki a vakcináról, de a gyártó cég ideiglenes adatai szerint ez 79,34 százalékos jelenleg – számolt be róla a Reuters.