×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan kifejlesztik a magyar vakcinát a koronavírus ellen

 

Jakab Ferenc virológus szerint jól halad az osztrák–magyar vakcinafejlesztés, január végén elkezdődhetnek az állatkísérletek. A szakember szerint a mostani vakcinák akár 60–70 százalékos védettséget is nyújthatnak, de ha szükséges rövid időn belül ki lehet fejleszteni egy újabb oltást a különféle mutációk vagy vírustörzsek ellen.

Miközben a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal közösen fejleszti a magyar koronavírus elleni vakcinát, a Pécsi Tudományegyetem is hasonló fejlesztésen dolgozik az osztrák Cebina céggel – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jakab Ferenc virológus, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője az adásban elmondta, hogy az osztrák céget is magyar kutatók alapították, a mostani fejlesztésen is ők dolgoznak, ilyen formában ez egy „magyar-magyar” fejlesztés.

A laboratóriumi kísérleteket megkezdtük, ha ezek eredménye megfelelő, akkor január végén, február elején elkezdődhetnek az állatkísérletek is

– közölte a Pécsi Tudományegyetem virológusa. Kiemelte, hogy a vakcinájuk egy úgynevezett második generációs, modern vakcina lesz, ami kicsit különbözik a világban zajló egyéb fejlesztésektől, így „műhelytitkokat” nem árulhat el.

„Ez sem legyengített vagy elölt vírust nem tartalmaz, de különbözik a Pfizer és a Moderna hírvivő RNS-alapú oltóanyagától is.

A mienk úgynevezett rekombináns alapú vakcina: az oltóanyagnak nincs köze a vírushoz, hanem a vírus egyetlen fehérjéjét laboratóriumi körülmények közt megtermelik és ez a pici fehérje lesz az oltás anyaga”

– magyarázta Jakab Ferenc. A szakember hangsúlyozta, hogy valamennyi, már engedélyezett és engedélyezésre váró oltást szinte mindenki megkaphatja, csak igen ritka kivételek vannak, ezt minden esetben a kezelőorvos fogja meghatározni, vele kell majd konzultálni.

Fel kell készülnünk arra, hogy a járványok korát fogjuk élni az elkövetkezendő évtizedekben,

így minden országnak fel kell készülnie a saját védekezési stratégiájára és a készletek elérhetőségére és gyártására – hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy az új vírusmutációk esetében szükség lesz-e újabb vakcinákra, pedig megnyugtató választ adott. Szerinte

az engedélyezett vakcinák védelmet nyújtanak majd, a koronavírus mutációja ellenére is.

Azt például már most tudható, hogy a dél-angliai mutáció ellen például védelmet nyújt a Pfizer vakcinája.

„Alapjaiban nem fog annyira megváltozni a vírus, hogy valamilyen szintű védettséget a mostani oltás is ne adjon. Ha mégsem így lesz, akkor az új technológiákat ismerve rövid időn, akár néhány heten vagy hónapon belül ki lehet fejleszteni az adott törzsre  jellemző új oltóanyagot” – hangsúlyozta a virológus.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.