×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Time magazin címlapon hozza Karikó Katalin kutatását

 

Vakcinaforradalom címmel jelent meg az amerikai hetilap aktuális száma. Nem kis részben a kisújszállásról induló Karikó Katalin kutatásainak köszönheti ezt most a világ.

A kisújszállási Karikó Katalin nevét az egész világ megismerte, miután a szabadalma alapján fejlesztették ki az egyik Covid–19 elleni oltást. A biokémikus korábban az M5 Ez itt a kérdés című műsorában is interjút adott, ahol többek között arról is beszélt, hogy az egyszerű nádfeles vályogházból indult. Jelenleg a BioNTech cég alelnöke, amely részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében.

A TIME magazin mostani címlap cikke a forradalmian új eljárás kialakulásával foglalkozik, ahol az mRNS alapú technológiát használják.

Ebben a történetben pedig természetesen kulcsszereplő a magyar kutatónő is. A cikkből megtudhatjuk például, hogy évekig tartó munka után 1995-ben elakadt kutatásaival a Pennsylvania Egyetemen. Azonban nem adta fel. 1997-ben találkozott az immunológus Drew Weissmannal, ezután még nyolc év telt el, de a két kutató együttműködését végül siker koronázta. 2005-ben publikálták forradalmi felfedezéseiket, amik lehetővé tették az mRNS alapú vakcinák létrehozását. Ebből a történetből is látszik, hogy a sikerhez sokszor rögös út vezet, de az éveken át tartó kemény munka végül eredményre vezet.

A kutatónőt december 18-án oltották be a koronavírus elleni vakcinával, ez meghatározó élmény marad számára.

„A folyosón álltak az orvosok és a nővérek, hogy megkapják a vakcinát, és amikor megtudták, hogy mi vagyunk ott, elkezdtek tapsolni. Ez volt a legmeghatóbb számomra”

Karikó Katalin mosolyogva számol be 40 év kemény munkájának eredményéről. Fotó: M5 Ez itt a kérdés

A Karikó Katalin segítségével kifejlesztett Pfizer/BioNTech vakcinája 95%-os hatékonysággal véd a koronavírus ellen, milliók életét mentheti meg a jövőben. És ez minden bizonnyal csak az első sikere az mRNS alapú oltóanyagoknak, már az egész világ gyógyszeriparának fellendülését várják az elemzők az új eljárástól. A magyar kutatónőnek többet biztosan nem kell kételkednie abban, hogy megérte-e a sok-sok év ebbe fektetett munka.

Mint arról korábban írtunk, hagyományteremtő céllal alapított díjat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA: a Közmédia Év Embere díjat minden év végén olyan személynek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire. Az idei évet meghatározta a koronavírus-járvány, így az elismeréssel Karikó Katalin biokémikust díjazták, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki az egyik Covid–19 elleni oltást.

Magyarország eddig minden hazánkba érkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó.  Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, amelyek összesen közel  51 ezer ember oltását teszik lehetővé.