×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezreket oltottak be a hétvégén Magyarországon

 

Egész hétvégén oltják az egészségügyben dolgozókat is. Kásler Miklós azt mondta, ahogy megérkezik a vakcina Magyarországra, a magyar egészségügy rendkívül gyorsan és szervezetten teszi hozzáférhetővé, az oltási rend szerint. Az emberi erőforrások minisztere arról is beszélt: a járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartják, egészen addig, amíg kellő mértékű nem lesz az átoltottság, vagyis az embereknek már nem kell tartania attól, hogy elkapják a fertőzést – hangzott el az M1 Híradójában.


Már csaknem 1500 egészségügyi dolgozó kapta meg eddig koronavírus elleni oltást a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban.

Jelenleg a Covid-részlegeken dolgozók, a mentők, a háziorvosi szolgálat munkatársai és a kormányhivatal népegészségügyi osztályán feladatot ellátók kapják a védőoltást. A hétvégén Tompáról, Bajáról és a megye más településeiről is érkeztek az oltásért azok az egészségügyi szakemberek, akik nem a fekvőbeteg ellátásban dolgoznak.

Eddig összesen 5850 adag vakcinát kapott a kórház. Összesen négy oltópontot alakítottak ki a Bőrgondozó épületében, így napi 250 embert tudnak beoltani. Arra törekszenek, hogy

minél gyorsabban a lehető legtöbb ember megkaphassa az injekciót, mert csak így szűnhet meg a járványhelyzet.

A Kaposi Mór Oktató Kórházban is év végén kezdték meg az oltást. A sürgősségi osztály dolgozói már akkor megkapták a koronavírus elleni vakcinát, a héten pedig már elkezdték más osztályok dolgozóinak oltását is. A tervek szerint a következő napokban a jelentkezők közül mindenki megkapja az injekciót. Eddig összesen ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

A budapesti Szent János Kórház dolgozóinak döntő többsége már megkapta a vakcinát. Ezért az intézmény már a környékbeli egészségügyi dolgozókat várja, hétfőtől vasárnapig, reggel 8-tól este 8-ig.

Egyre nagyobb az érdeklődés az oltás iránt,

és jövő héttől már növelik a kapacitásukat is. Az oltóközpont vezetője arról beszélt, hogy nem csak az egészségügyben dolgozóknak, hanem mindenkinek az érdeke, hogy megkapja a kellő védelmet.

Ha minél gyorsabban, minél több személyt beoltunk, tehát legalább 60 százalékát a népességnek, akkor van rá remény, hogy megállítjuk járványt. Addig sajnos nincs ”– mondta Janecskó Mária oltóközpont-vezető.

Már most vannak eredményei az eddig bevezetett intézkedéseknek és ezek az oltások időtartama alatt is maradnak, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz – erről az emberi erőforrások minisztere beszélt a tárca közösségi oldalára feltöltött videóban.

Kásler Miklós hozzátette, hogy

az oltási terv alapján alakul ki az ország védettsége.

A miniszter azt mondta: ahogy megérkezik a vakcina Magyarországra, a magyar egészségügy az oltási rend szerint rendkívül gyorsan és szervezetten teszi hozzáférhetővé az emberek számára.


Folytatódott a koronavírus elleni védőoltások beadása azokban az idősotthonokban is, amelyek 150 főnél több emberről gondoskodnak. A tervek szerint csaknem 8000 ember kapja meg a védőoltást rövid időn belül. Az eddigi adatok biztatók, az otthonokban élő idősek csaknem 80 százaléka, míg az ott dolgozók 50 százaléka jelentkezett az önkéntes és ingyenes oltásra.

A vakcinát hűtőtasakban, a tűket és a fecskendőket pedig egy dobozban vitték a Szerencsi idősotthonba vasárnap reggel. Ott csaknem hatvenen kérték a védőoltást.

Már Miskolcon, Tokajban és Encsen is megkapták a vakcinát az idősotthonok lakói és dolgozói. Az oltásokat a megyei kórház végezte. Győr-Moson-Sopron megye három legnagyobb idősotthonában a gondozottak több mint 75 százalékát, illetve a személyzet több mint felét oltották be.

Szabó Árpádné is megkapta a vakcinát a győri Szent Anna Idősek otthonában.

Népes családom van. Magamat is védem, a bentlakókat is, mindenkit

– hangsúlyozta.

Az idősek védelme érdekében több helyszínen adták be az injekciókat.

Közel 200 ember oltását végeztük el mindenféle szövődmény nélkül hála Istennek. Három oltóteam az orvosi rendelőben, egy mobil team pedig a fekvőbeteg részlegen végezte az oltásokat” – mondta Villányi Balázs, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója.

Szolnok legnagyobb idősotthonában mindenkit helyben oltottak be, a lakók 80 százaléka, illetve a dolgozók nagy része kérte a vakcinát.

Floszberger Péter főorvos beadja a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy dolgozónak az orosházi Platán Idősek Otthonában (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az országos átlaghoz hasonló az ingyenes védőoltásra jelentkező dolgozók és idősek aránya. Orosházán a Platán Idősek Otthonában a jelentkezők többsége nagyobb biztonságban érzi magát miután megkapta a vakcinát.

Az otthonban csak azok nem kérték a védőoltást, akik már átestek a betegségen. Az intézményvezető arról beszélt: az átoltottság elérésével majd lehet enyhíteni az időseket is megterhelő szabályokon.

Nagyon sokan tudatában vannak annak, hogy a vírus veszélyes rájuk és szeretteikre is. Elfogadják a helyzetet, hogy a korlátozások bevezetésre kerültek, viszont vannak olyan lakóink, akiknek a szerettei, hozzátartozói hiányoznak

– mondta Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ igazgatója.

Békés megyében is úgy szervezték meg az oltásokat, hogy mindenki gyorsan sorra kerüljön. Ehhez a kormányhivatalok segítségére is szükség volt.

A nógrád megyei Bátonyterenyén, aki kérte, mindenki megkapta a vakcinát az Ezüstfenyő Idősek Otthonában. Négy intézmény lakóit és dolgozóit oltották be a megyében.

A hétvégén a 150 főnél többet ellátó idősotthonokban csaknem nyolcezer embert oltanak be a koronavírus ellen.

A címlapfotó illusztráció.