×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília – A járványadatok alapján egyértelműen sikeres a védekezés

 

A hétköznapokon megszokott részletes tájékoztató a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A közigazgatásban dolgozókat is tesztelték

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy több olyan szakmai csoportban hajtottak végre célzott tesztelést, amelynek tagjai sok emberrel vannak kapcsolatban. Decemberben szociális és egészségügyi intézményekben végeztek tesztelést tanárok és intézményi dolgozók körében. Ezt követően a területi közigazgatási dolgozókat és a járási hivatalnokokat tesztelték.

Az Operatív törzs december végén úgy döntött, hogy újabb célzott tesztelést hajt végre országszerte 99 helyszínen a köznevelésben és a szakképzésben dolgozók körében. A vizsgálatokat antigén gyorstesztekkel végezték el, amely szokásos módon önkéntes és ingyenes volt. Ezúttal több mint 220 ezer személy – óvodai és iskolai dolgozók – vett részt a tesztelésen.

A teszteket elsősorban kormányzati épületek helyiségeiben végezték. Az önkéntes segítők munkájukért 7 500 forintos fizetést kaptak. György István örömtelinek nevezte, hogy összesen 20 744 óvodai és iskolai dolgozó vett részt a teszten, ami jóval több, mint azt előzetesen várták. Ezek közül mindössze 209 mutatott pozitív eredményt, ami egy százaléknál is kevesebb. A tesztek eredményeit elküldték az NNK-nak, ezeket folyamatosan dolgozzák fel – tette hozzá az államtitkár, aki köszönetet mondott minden résztvevőnek.
Az országban eddig közel félmillió Covid-tesztet végeztek el az önkéntesek november óta, ami jelzi, hogy a magyarok összefognak a bajban. Beszámolt arról, hogy az operatív törzs új projektet hozott létre, amelynek végrehajtásával György István államtitkárt bízták meg.
Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 856 fővel emelkedett a pozitív esetek száma, ami jelentősen kevesebb, mint az elmúlt hetekben. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9 977 főre emelkedett – családjaiknak az országos tiszti főorvos részvétét fejezte ki. A legfiatalabb elhunyt 42 éves, a legidősebb 101 éves volt, tette hozzá.

A kórházakban még mindig 5 667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen.

A legfrissebb adatok egyértelműen a védekezés helyességét támasztják alá

Müller Cecília szerint a járványadatok alapján egyértelműen sikeres a védekezés, hiszen az aktív fertőzöttek száma 150 ezer alá csökkent, és a gyógyultak száma is örvendetesen emelkedik.

Az operatív törzs kijelölte az oltópontokat, a mai naptól már 25 ilyen ponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig közel 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a Covid-19 elleni védőoltást. Felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a védőoltásra a kormány által fenntartott honlapon lehet feliratkozni, e-mailen keresztül is.
Müller Cecília arra biztatta az egészségügyben dolgozókat, az orvosokat, ápolókat, gyógyszerészeket és a mentősöket is, hogy jelentkezzenek a honlapon megadott elérhetőségeken, e-mailbe, illetve telefonon az oltásra. Nagyon fontosnak nevezte, hogy minél nagyobb számban oltakozzunk, hiszen így lehet elérni a járvány visszaszorítását.
​Kedden újabb, mintegy 39 ezer fő beoltására alkalmas vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra. Ennek a szállítmánynak az érkezésétől függően fogják alakítani az oltási tervet, a cél az, hogy a lakosság számára is minél hamarabb elérhetővé váljon a vakcina. Ismételten felhívta azonban a figyelmet a regisztráció fontosságára.
Müller Cecília köszönetet mondott mindazoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik december 26-a óta az oltásokat végzik. Tevékenységüket nagyon fontosnak nevezte.

Szilveszterkor alábbhagyott a fegyelem, a rendőrök állták a sarat

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy az elmúlt hétvégén és szilveszter éjjelén összesen 636 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, ezzel 17 525-re emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatti szabálysértések száma.

A tömegközlekedési eszközökön és a várókban 21 személlyel szemben kellett intézkedni a rendőröknek.

A vendéglátó helyeken mintegy 690 személy ellen kellett intézkedni, valamint öt újabb üzletet és kereskedelmi egységet kellett bezárni, ezzel 110-re emelkedett a bezárt üzletek  száma.

A BFRK munkatársai Budapest 7. Kerületében egy magánrendezvény résztvevőire csaptak le szilveszter éjjelén, több személy ellen intézkedtek és a helyiséget bezáratták.

A múlt hétvégén 2270 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, közülük 2233-an szegték meg ténylegesen a kijárási tilalmat. A szilveszteri magasabb intézkedési számok annak is köszönhetőek, hogy a rendőrség nagyobb erőkkel vonult fel. Ugyanakkor nagyobb tömörülések nem alakultak ki, vagyis az állampolgárok megértették az óvintézkedések jelentőségét – emelte ki Kiss Róbert.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese szerint eddig 2 142-en töltötték le hazánkban a koronavírus-detektor applikációt.

 

A második oltásra félre kell tenni ugyanazt az oltóanyagot

Újságírói kérdésre Müller Cecília kifejtette: ameddig nem stabilizálódik az oltóanyagok hazánkba érkezése, addig tartalékolják a második adag oltásokat. Jelenleg is több vakcina engedélyeztetése van folyamatban az európai Unióban.

A Kelet-Magyarország kérdésére a tiszti főorvos beszámolt arról, hogy ha valaki már átesett a koronavírus-betegségen, nincs akadálya annak, hogy jelentkezzen védőoltásra, nincs orvosi ellenjavallat. Kizárólag a rendelkezésre álló vakcina mennyisége szabja meg azt, hogy a védettségre szorulók közül ki kaphatja meg az oltást.
Elmondta, hogy a Pfizer-Biontech vakcináját 16 éves kortól kezdve lehet beadni. Kifejezetten a gyermekek számára készült oltóanyag egyelőre nem áll rendelkezésre, de a gyermekek kevésbé vannak kitéve a Covid-fertőzés veszélyének. Ebben az irányban is zajlanak azonban a kutatások, tette hozzá az országos tiszti főorvos.
Zárásként elmondta, hogy az NNK-nál jelenleg 6 000 adag orosz gyártmányú Szputnyik-V vakcinát tárolnak, ami egy szoros tudományos együttműködést is jelez az orosz partnerrel.

A címlapfotó illusztráció.