×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb koronavírus elleni vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra – VIDEÓ

 


Fél hétkor érkezett Magyarországra az a repülőgép, amely szállította a koronavírus elleni vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó  szállítmányát. Ezúttal is speciális, hűthető dobozokban szállították a német-amerikai fejlesztésű oltóanyagot – hangzott el az M1 Híradójában. A most érkezett szállítmány 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő.

Nyolc óra körül pedig már a szállítmány  a világ egyik legnagyobb szállítmányozással és logisztikával foglalkozó vállalatának Budapest környéki telephelyén volt – mondta az M1 tudósítója.

Hozzátette, a vakcinákat tartalmazó konténert a repülőtéren nem bontották fel, átpakolták egy kamionra, ami a raktárbázisra szállította azokat.

Koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó konténer, miután kipakolták egy repülőgépből a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: Nemzeti Fotótár: Kovács Tamás)

A konténert a raktárbázison bontják fel, itt szortírozzák az oltóanyagot tartalmazó hűtőládákat, amik 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba kerülnek majd.

A tudósításban elhangzott az is: nem légi úton öt másik, oltóanyagot tartalmazó speciális doboz is érkezett Győrbe.

A hűtőládák szárazjég segítségével tudják mínusz 60 és mínusz 90 fok között tárolni az ampullákat, így tíz napig képesek garantálni az oltóanyag minőségét. Miután az oltóanyagot felolvasztják, még öt napig lehet tárolni 2-8 fok közti hőmérsékleten.


 

Vereckei Péter elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség december 21-én törzskönyvezte a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagát, december 26-án pedig meg is érkezett Magyarországra az első szállítmány, 9750 oltóanyag, amelyet öt oltópontra vittek.

Hozzátette: december 30-án további 21 oltópont számára is megérkezett a szállítmány, összesen 70 ezer vakcina, amely 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő. Hozzátette: partnerükkel, a UPS-szel a 21, kormány által kijelölt oltási pontra szerdán eljuttatják az oltóanyagot.

Mint mondta, a vakcina úgynevezett mRNS-alapú technológiával készül, semmilyen víruselemet nem tartalmaz, pusztán a koronavírus tüskefehérjéjének a fehérjekódját tartalmazza, amely a szervezetben immunválaszt alakít ki. A technológia nagy előnye, hogy – amennyiben megvan a kórokozó genetikai kódja -–nagyon gyorsan lehet fejleszteni, az oltóanyag előállítása szintetikus, és gyorsan, nagy mennyiségben lehet gyártani.

Vereckei Péter elmonda azt is, hogy a szerződésben vállalt feltételeknek megfelelőn szállítanak, az NNK megrendelése alapján, folyamatosan. Jelezte: a következő héten újabb szállítmány érkezése várható.

Szólt arról is, hogy a Pfizer-BioNTech

2020-ban 50 millió adag, 2021-ben 1,3 milliárd vakcinát fog szállítani világszerte.

Az oltás mellékhatásai elmondása szerint zömmel enyhék, a beadás helyén jelentkeznek.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. szerdán délelőtt sajtóközleményben tudatta, hogy „a globális egészségügyi válsághelyzet megoldása érdekében jelenleg a teljes vakcinakészlet a kormányzati szállítási megállapodások alapján kerül kiosztásra, amelyek legalább 2021 végéig érvényben lesznek”.

Mint írták,

ez az első olyan vakcina, amelyet nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztettek ki, és kevesebb mint egy év alatt elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben.

Az Európai Bizottság 2020-2021-re 200 millió adag vakcinát kötött le, és a szerződésben szereplő opcionális, 100 millió adag oltóanyag lehívása is megtörtént kedden - tették hozzá.

A 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánnyal szerda reggel nem sokkal fél hét után landolt egy repülőgép a Liszt Ferenc-repülőtéren. A vakcinákat tartalmazó konténert átpakolták egy kamionra, amely a világ egyik legnagyobb szállítmányozással és logisztikával foglalkozó vállalata, a UPS Budapest környéki telephelyére szállította azokat.

A konténert a raktárbázison bontották fel, itt szortírozták az oltóanyagot tartalmazó hűtőládákat, amik 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba kerülnek majd. A hűtőládák szárazjég segítségével tudják mínusz 60 és mínusz 90 Celsius-fok között tárolni az ampullákat, így tíz napig képesek garantálni az oltóanyag minőségét.

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalatok közös fejlesztésű vakcinája elsőként kapta meg az engedélyt az Európai Unióban. Az első szállítmánnyal szombaton csaknem tízezer oltóanyag érkezett Magyarországra, melyből már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be.

Megérkezett a vakcinaszállítmány a győri kórházba

Szerdán, néhány perccel negyed 11 után megérkezett a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcináit szállító autó a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba – jelentette az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az M1 közlése szerint háromezer vakcina érkezett a kórházba.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó doboz (Fotó: Nemzeti Fotótár/Krizsán Csaba)

A tudósítás szerint nemcsak a győri kórház dolgozóit oltják majd a kórházban, hanem a soproni, mosonmagyaróvári kórházak orvosait, egészségügyi dolgozóit is.

A műsorban elhangzott az is, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a kezdetektől kijelölt Covid-ellátóhely.

Megérkezett a vakcinaszállítmány a budapesti Szent János Kórházba

Megérkezett a budapesti Szent János Kórházba 3000 vakcina szerda délelőtt – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. Az oltóanyagot egy megfelelően hűtött, ellenőrzött és biztosított helyiségben tárolják – közölte.

Az oltás csütörtökön kezdődhet két oltóponton a kórház területén, majd két további helyszínen a környéken. Elsősorban a frontvonalban, a Covid-osztályon dolgozókat oltják. A kórház főigazgatója azt kérte, hogy minél többen jelentkezzenek, mert ez a leghatékonyabb módja a védekezésnek – mondta a tudósító.


Aki jelentkezik az oltásra, annak nyilatkoznia kell, hogy önként adatja be, majd orvosi vizsgálaton vesz részt, többek között az esetleges allergiáról kell nyilatkoznia. Ha minden rendben van, beoltják a jelentkezőt, majd félórás megfigyelés következik, hogy semmilyen komplikáció ne léphessen fel – ismertette.

A következő 7-10 napban a János kórház dolgozói közül mindenkit be tudnak oltani, aki jelentkezik – tette hozzá.

Az egészségügyi intézmények először saját intenzív- és sürgősségi osztályokon dolgozó orvosaiknak és ápolóiknak adják be a vakcinát. Ezután kerülhet sor a más osztályokon dolgozó és a járóbeteg ellátásban résztvevő szakemberek oltására – mondta

Hirschberg Andor, a Szent János Kórház főigazgató-helyettese az M1-nek.

A címlapfotó illusztráció.