×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szigorítások Pekingben az új esetek miatt

 

Új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzéses esetek felbukkanása miatt szigorításokat vezettek be a hétvégén Pekingben.

Pénteken a kínai főváros északkeleti kerületéből, Sunjiból jelentettek két Covid–19-cel diagnosztizált beteget. A járványügyi hatóságok ezt követően azonnali kontaktkutatásba és széleskörű tesztelésbe kezdtek, és szombatra további öt beteget azonosítottak.

Sunji vezetése háborús készültséget hirdetett szombaton,

és lezárták a betegek lakónegyedeit.

Sunjiban mintegy 800 ezer emberen végeznek vírustesztet a további esetek mielőbbi kiszűrésére.

A dél-kínai Sencsen városból egy olyan tünetmentes fertőzöttről számoltak be, aki az elmúlt időszakban két alkalommal is járt Pekingben üzleti úton.

A Sencsennek is otthont adó Kuangtung tartományban működő utazási irodák a pekingi esetek hírére törölték a kínai fővárosba szervezett útjaikat egészen a februárban esedékes, kínai holdújévig.

A pekingi városvezetés azt az iránymutatást adta szombaton, hogy

a várost csak különösen indokolt esetben hagyják el az ott élők.

Felszólították továbbá a lakosságot, hogy ne vegyenek részt nagyobb létszámú rendezvényen sem szilveszter, sem pedig a kínai újév alkalmából.

Bár kifejezett tiltást nem adtak ki a belföldi utazásokat illetően, egyes munkahelyek arra szólították fel a munkavállalóikat, hogy ne hagyják el a várost, és ugyanezt kérte a családoktól több pekingi iskola és óvoda is.

A városban ismét szigorították a maszkviselési szabályokat és a testhőmérséklet-ellenőrzést,

a közösségi létesítményekbe lépéskor pedig regisztrációra kötelezik az embereket egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül.

Pekingen kívül az ország északkeleti részén fekvő Liaoning tartományban azonosítottak még új belföldi eseteket a közelmúltban. A tartomány székhelyén, Talienben és környékén a december 15-én észlelt új esetek megjelenését követően több mint 6 millió emberen végeztek vírustesztet, és szombatig összesen 28 Covid–19 beteget, valamint 24 tünetmentes fertőzöttet szűrtek ki.

A hivatalos adatok szerint Kína szárazföldi részén a járvány kezdete óta 86 955 embert diagnosztizáltak Covid–19-el,

a betegség pedig 4634 ember halálát okozta.

A Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóság bejelentése szerint hétfőtől felfüggesztik a menetrendszerinti járatok közlekedését az Egyesült Királyság és Kína között, a koronavírusnak a szigetországban nemrégiben azonosított új mutációja miatt.

A címlapfotó illusztráció.