×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi nap: beoltották az első magyart

 

Történelmi nap a mai. Beoltották az első magyart koronavírus elleni vakcinával. Ezzel a tervezettnél egy nappal korábban elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása Magyarországon. Az amerikai-német fejlesztésű vakcinát szállító teherautó hajnalban lépte át az osztrák-magyar határt. Onnan rendőri biztosítással érkezett a Dél-Pesti Centrumkórházba, ahol elsőként egy főorvos kapta meg az oltást. A következő napokban összesen csaknem ötezer egészségügyi dolgozót oltanak be, első körben azokat, akik az intenzív vagy a sürgősségi osztályokon dolgoznak – hangzott el az M1 híradójában.

Rendőri kíséret mellett hajnali 6 órakor érkezett meg a Pfizer és a Biontech átal gyártott koronavírus elleni vakcina Magyarországra. Az oltóanyagot a teherautóban speciális körülmények között, mínusz 75 fokra lehűtve tárolják. A védőoltást Belgiumban gyártják és onnan osztják szét Európa-szerte.

Magyarországon elsőként a fővárosi Dél-pesti Centrumkórházba érkezett meg a vakcina. Egyelőre 9750 dózist hoztak. Ez 4875 egészségügyi dolgozó oltására elég, a védettséghez ugyanis két, 21 napos eltéréssel beadott vakcina kell. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a nemét-amerikai fejlesztésű vakcina hatékony és biztonságos.

Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó a frissen érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákkal a Dél-pesti Centrumkórházban (Fotó: Nemzeti Fotótár/Koszticsák Szilárd)

Összesen 44 ezer önkéntes vett részt a klinikai vizsgálatainkban 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberi dolgoztak azon, hogy ezek a vizsgálatok sikeresek legyenek. a vakcina a klinikai vizsgálatok során 95 százalékos hatékonyságot mutatott és rendkívül biztonságosnak található, hiszen jellemzően helyi reakciók azok, amik a beadás után jelentkeznek.

Az első oltást egy olyan dolgozó kapta, aki nap mint nap ki van téve koronavírus fertőzés veszélyeinek.

Nagyon régóta várom ezt a pillanatot, hogy megkaphassam. Ettől függ, hogy tovább tudok dolgozni” – mondta Kertész Adrienn, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa.

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban (Fotó: Nemzeti Fotótár//Koszticsák Szilárd)

Az első oltást Szlávik János adta be.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kiemelte, azért az egészségügyi dolgozók kapják meg az első adagokat, mert ha megfertőződnek és kiesnek a munkából, akkor nagyon nehéz őket pótolni.

Szlávik János infektológus főorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezető főorvost (Fotó: Nemzeti Fotótár/Koszticsák Szilárd)

Az első vakcinákkal azokat az egészségügyi dolgozókat oltják be, akik a frontvonalban dolgoznak: intenzív, vagy sürgősségi osztályokon.

A Dél-pesti Centrumkórház után, az oltóanyagokat az Országos Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem klinikájára, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházba és a deberceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba szállítják. Ezeket az intézményeket terhelte meg legjobban a járvány.

Szlávik János infektológus főorvos beoltja koronavírus elleni oltóanyaggal Várnai Zsuzsanna főorvost (Fotó: Nemzeti Fotótár/Koszticsák Szilárd)

A remény tárgyiasult, ugyanis Brüsszelből karácsony napján elindult az első oltóanyag, amely azt a reményt kelti, hogy a koronavírus-járvány pusztító hatásait a következő néhány negyedévben, a következő hónapokban mérsékelni tudjuk és a közeli néhány hónapban későbbi jövőben jelentős eredményekről számolhatunk be” – fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.


Debrecenbe is megérkeztek a vakcinák

Debrecenbe is megérkeztek a koronavírus elleni vakcinák – hangzott el az M1 Híradójában szombaton kora délután.

A helyszínen tartózkodó tudósító azt mondta: Debrecenben mintegy hatezer egészségügyi dolgozó van, és harmaduk, vagyis kétezer ember döntött úgy, hogy kéri az oltást.

A hajdú-bihari megyeszékhelyen vasárnap kezdik az egészségügyi dolgozók oltását – mondta az M1 tudósítója.


Nyíregyházára is megérkeztek a vakcinák

Nyíregyházára is megérkeztek a koronavírus elleni vakcinák – hangzott el az M1 Híradójában szombat délután.

A helyszínen lévő tudósító arról számolt be Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház főigazgatójának tájékoztatása alapján, hogy vasárnap reggel 9 órakor kezdik meg az oltást.

Az egészségügyi dolgozók mintegy 35-40 százaléka jelezte, hogy kéri a védőoltást – mondta az M1 tudósítója.