×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már Magyarországon van a vakcina

 

Szombaton kora reggel lépett át az osztrák–magyar határon az a kamion, amelyik speciális, hűthető dobozokban hozza a német–amerikai fejlesztésű oltóanyagot. Itthon, és még jó pár tagállamban vasárnap kezdik az oltást. Érdekes, hogy Nagy-Britannia és Svájc után Szerbia is megelőzte az Európai Uniót: a szerbeknél már csütörtökön oltottak.

Átlépte a magyar határt az első vakcina-szállítmány. A hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba szállítják a vakcinákat – olvasható a koronavirus.gov.hu weboldalon.

Innen szállítanak majd vakcinákat további négy kórházba: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem klinikájára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kórházba és a debreceni Kenézy Gyula kórházba. Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik.

(Fotó: koronavirus.gov.hu weboldala)

A csaknem tízezer darab vakcina 4900 egészségügyi dolgozó oltását tesz lehetővé,

21 napos eltéréssel ugyanis kétszer kell beadni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs legutóbbi tájékoztatóján azt mondta, az oltópontok készen állnak a munkára.

„Az oltási terv szerint, tehát az egészségügyi dolgozók részére is természetesen több hétig nyitva lesz a lehetőség, majd a szociális intézmények dolgozói, lakói és a krónikus megbetegedésben szenvedők a rendvédelmi szervek és annak megfelelően, ahogy azt előre megterveztük, lehetőség lesz mindenkinek a védőoltás felvételére” – fogalmazott Müller Cecília.

A számítások szerint a nagyjából fél órás procedúrában először teljes körű felvilágosítást kap mindenki, majd az oltás után 20 percig megfigyelés alatt tartják a pácienseket, és igazolást is kapnak az oltásról.

Az eddigi tapasztalatok szerint vakcina beadása után jellemzően helyi reakciók – fájdalom, bőrpír, duzzanat – fordulhatnak elő, amik maguktól elmúlnak.


A Semmelweis Egyetem rektora mindenkit arra buzdít, hogy kérje az oltást. Merkely Béla korábban a Kossuth Rádióban azt mondta:

a vakcina biztonságos és nem kell tartani a mellékhatásoktól sem.

„Olyan technológián alapul, amely számos ponton biztosítja, hogy semmilyen jelentős kárt nem okozhat a szervezetben, semmiképpen nem összehasonlíthatók azok a kisebb mellékhatások, amit maga a koronavírus tud okozni. Nap, mint nap halljuk a hírekben, hogy hány honfitársunk került lélegeztetőgépre, hányat kezelünk intenzív osztályokon, hányan kerülnek kórházba, és hányan hunynak el a betegség miatt.

Egy ilyen nemzeti szintű oltás, oltási kampány megállítja a járványt

– fogalmazott a professzor.

Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is napokon belül megkezdődhet az oltás – írja a felvidek.ma. A vakcinák ugyancsak szombaton érkeznek a nyitrai kórházba – erősítette meg a lapnak Marek Krajci egészségügyi miniszter. Így már másnap elkezdődhet az oltás, a tervek szerint most hat kórházban – hangzott el az M1 Híradójában.

Először az egészségügyi dolgozók, majd a szociális otthonok alkalmazottai és a veszélyes munkahelyeken dolgozók kaphatnak majd a szérumból.

Szerbiában pedig már oltanak. Az első vakcinát maga a miniszterelnök, Ana Brnabic vette fel csütörtökön,

azóta több kormánytag is beoltatta magát, így szeretnének példát mutatni.

Az idősotthonokban is oltanak már.

Belgrádban már 150, Újvidéken pedig 100 ember kapta meg a Pfizer oltóanyagát. A tömeges oltás a tervek szerint január közepén kezdődik majd.


A címlapfotó illusztráció.