×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyorsan terjed az új mutáns vírus

 

Londonban december közepétől az új megbetegedések kétharmadánál már az új variánst azonosították. Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, honnan származik a Covid–19 új variánsa, de 70%-kal fertőzőbb lehet, mint a korábbi változat, mutatnak rá a brit adatok.

Az új vírustörzs terjedése

Az első, az eddigitől eltérő, jóval könnyebben terjedő vírustörzzsel rendelkező beteget szeptemberben azonosították. Londonban novemberben az esetek negyede, december közepére pedig több mint kétharmada már ehhez a variánshoz volt köthető – számolt be a BBC.

Az angliai Milton Keynes Lighthouse Laboratory kimutatta: az elvégzett PCR-tesztek arra mutatnak rá, hogy az új vírustörzs jelenléte december eleje óta egyre gyakoribbá vált a pozitív esetek között.


A vírus terjedését rekonstruálni próbáló szakértők egyelőre nem tudták azonosítani, hol jelent meg először a fertőzőbb vírustörzs, de brit megjelenését szeptember közepére teszik, és a dél-kelet-angliai Kent megyére vezetik vissza. Az új variáns az Egyesült Királyság teljes területén megtalálható már, Észak-Írországot kivéve. Centruma jelenleg Dél-Kelet-Angliában és Londonban található.

A Nextstrain adatai szerint, amely a vírus genetikai kódja alapján követi a Covid–19 terjedését is, Dániából illetve Ausztráliából érkezhettek az Egyesült Királyságba az új esetek.


Szombaton Boris Johnson, brit miniszterelnök sajtótájékoztatón beszélt a koronavírus új variánsának terjedéséről. Állítása szerint 70 százalékkal fertőzőbb az új változat, mint a korábbi. A Nagy-Britanniával szemben időközben bejelentett beutazási korlátozások miatt egyébként hétfő délelőtt ül össze az ún. Cobra-csapat, a kormány legfőbb vírusügyi koordinálószerve, hogy áttekintsék a helyzetet.

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorításokról a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. december 16-án. Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Úton

Miközben az országok sorra jelentik be, hogy nem fogadnak repülőgépeket Nagy-Britanniából, az új variáns már a kontinensen is jelen van – igaz, még egyáltalán nem tömegesen. Vasárnap már Olaszországban is azonosították az új vírustörzset egy Angliában járt olasz párnál, de Hollandiából és Belgiumból is jelentettek már az új törzshöz kapcsolódó eseteket. Hétfőn a francia egészségügyi miniszter, Olivier Veran egy rádióinterjúban arról beszélt, bár még nem mutatták ki az új variánst az országban, lehetséges, hogy már Franciaországban is jelen van.

Egyelőre nem jelentettek olyan esetet az Egyesült Államokból, amelyet az új variáns okozott volna. New York Állam demokrata kormányzója, Andrew Cuomo egy tegnapi sajtóbeszélgetésen a Washington Post szerint úgy fogalmazott: „ez a variáns éppen most száll gépre és tart a JFK-repülőtér felé”.

Kevés lehet a lezárás

A brit konzervatív napilap, a Daily Telegraph birtokába jutott, virológusok által jegyzett szakmai anyag szerint az új variáns elterjedését a legmagasabb szintű, ún. négyes szintű korlátozások sem tudták megakadályozni, pedig azok az ország több részén már novemberben is érvényben voltak. Nagy-Britanniában a négyes szintű korlátozás alatt lévő területeken csak a legszükségesebb élelmiszerek vásárlása érdekében lehet elhagyni a lakhelyet, a munkába való utazás kivételt jelent.

Közel 17 millió embert érinti a brit kormány múlt szerdán bejelentett, Londont, Dél-Kelet-Angliát és Kelet-Angliát érintő, négyes szintű lezárási döntése, ami várhatóan a megszokott karácsonyi ünneplést is lehetetlenné teszi.

Utazók a londoni Kings Cross vasútállomáson 2020. december 20-án. Több ország, köztük Franciaország is megtiltotta a Nagy-Britanniából való beutazást repülőgéppel illetve vasúton. Fotó: EPA/ANDY RAIN

A brit kormány döntését a karácsony előtti szigorításokról megkésettnek tartja az ellenzék. A brit ellenzék vezetője, a munkáspárti Sir Keir Starmer vasárnap „súlyos gondatlansággal” vádolta Boris Johnsont amiatt, hogy nem volt hajlandó meghozni kemény döntéseket, csak „a tizenegyedik órában”, egész egyszerűen azért, „mert nem akar népszerűtlen lenni”.

Egy alsóházi konzervatív képviselő, Charles Walker szerint a kormány már múlt hét szerda előtt is tudta, hogy szigorítani fog, de addig várt a bejelentéssel, hogy ne kelljen a parlament előtt is megvitatni azt, ezért lemondásra szólította fel az egészségügyi minisztert, Matt Hancockot. Hancock úgy válaszolt a vádakra a Sky Newsnak: a kormánynak nem volt ideje összehívni a parlament ülését a döntés pillanatában, az új szabályokat a friss tudományos bizonyítékok megismerése utáni napon vezették be.

A WHO egyelőre csak tájékozódik

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation – WHO) vasárnap a Reutersnek jelezte: szoros kapcsolatban van a brit kormánnyal az új vírustörzs terjedése miatt. „Tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot és a tagállamokat, amint többet megtudunk és tisztább képet kapunk az új variáns tulajdonságairól” – tudatta a WHO. „Addig is azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy tegyék meg a Covid-19 terjedésének megelőzése érdekében szükséges elleni óvintézkedéseket és tartsák be a nemzeti hatóságok útmutatásait” – tették hozzá a WHO-nál.

 

A címlapfotó illusztráció.