×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Von der Leyen: December 27-től indulnak az oltások az EU-ban

 

Az Európai Unió tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön.

Az uniós bizottság elnöke, aki korábban a beoltás összehangolt, ugyanazon a napon kezdődő tagállami megkezdését szorgalmazta, Twitteren közzétett üzenetében azt közölte: a vakcináció december 27-én, 28-án és 29-én kezdődik az EU-ban.

„Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat” – jelentette ki von der Leyen.

Az EB elnöke nemrég arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében. Elmondta azt is, hogy

az uniós bizottság oltóanyaggyártókkal kötött szerződései elégségesek ahhoz, hogy több dózis álljon rendelkezésre, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető

– közölte von der Leyen.

Margarítisz Szkínász, az EB alelnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén azt közölte, az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának európai alkalmazását.

„Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak” – fogalmazott.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatósága, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog dönteni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban.

A címlapfotó illusztráció.