×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hétfőn döntenek a karácsonyi szabályokról

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb intézkedésekről tájékoztatott az operatív törzs.

Az egészségügyi dolgozók mellett mától a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket – közölte Gál Kristóf.

Az ORFK szóvivője hozzátette, a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását. A szabályszegőkre 150 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

Szilveszterkor érvényben lesz a kijárási tilalom este nyolc óra és reggel öt óra között, Gál Kristóf emlékeztetett, hogy

a szenteste szabályairól december 21-én, azaz jövő hét hétfőn döntenek.

Az elmúlt 24 órában 196 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat. 311-en a kijárási tilalmat nem tartották be, közülük hárman a kutyasétáltatás 500 méteres szabályát szegték meg.

Meghalt 157, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2982 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

291 549-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 7538-ra emelkedett, a gyógyultak száma 86 954. Az aktív fertőzöttek száma 197 057. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.

Kórházban 7522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. A múlt hetihez képest

Somogy megyében nőtt a legjobban a fertőzöttek száma, 17 százalékkal.

Hatósági házi karanténban 44 248-an vannak, a mintavételek száma 2 424 533-ra emelkedett.

A kórházakban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, ami mindenkire, így az országgyűlési képviselőkre is vonatkozik, az ott dolgozókon és a betegeken kívül senki sem léphet az intézményekbe,

ez alól csak a haldokló betegek rokonai és a szülő nők kivételek, akikhez szintén bemehet egy rokonuk a szülés idejére

– válaszolta újságírói kérdésre Galgóczi Ágnes.

Közölte, hogy december 21-jén születhet döntés a Pfizer Európai engedélyezéséről, így az egészségügyi dolgozók oltása még idén elkezdődhet. A kormány más gyártókkal is leszerződött, eddig összesen 17,5 millió vakcinát foglalt le.

Ezen kívül vizsgálják az orosz és a kínai vakcinák felhasználásának lehetőségét – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.