×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így lehet még hatékonyabb az orosz és a brit vakcina

 

Brit és orosz tudósok arra készülnek, hogy egyesítik az Oxfordi Egyetem és AstraZeneca által kifejlesztett, valamint az orosz Szputnyik–V koronavírus-vakcinát. Abban bíznak, hogy a hasonlóan működő két oltóanyag elegyítésével a szervezet jobban védekezhet a koronavírus ellen – számolt be a BBC World honlapja.

A teszteléseket Oroszországban végezik majd el, kizárólag felnőttekkel, de egyelőre nem világos, hogy hány ember részvételével – írta a BBC World honlapja.

Az Oxfordi Egyetem nemrég arról számolt be, hogy az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal együtt kifejlesztett vakcinája biztonságos és hatékony volt az emberi tesztelések során. A kutatók jelenleg is gyűjtik ad adatokat az oltás hatékonyságáról az idősebb korosztályban, miközben a brit gyógyszerszabályozó testület, az MHRA jóváhagyására várnak.

Az AstraZeneca az adenovírus-vakcinák kombinációit kutatja, hogy megtudják, vajon a kevert oltóanyag jobb immunválaszhoz, hatékonyabb védelemhez vezet-e.

Az oltások kombinálása ugyanis a tapasztalatok szerint hosszabb ideig tartó immunitást nyújt a vírussal szemben.

A kutatók szerint az Oxford és a Szputnyik–V vakcinák elegyítése több szempontból is előnyös lehet. Mindkettő ártalmatlan vírusokat használ arra, hogy a vakcina hatóanyagát (a koronavírus genetikai kódjának egy részét) a szervezetbe juttassa.

Ennél a módszernél az jelenti a kockázatot, hogy a szervezet immunissá válhat a „víruspostással” szemben, ami gyengítheti a második oltás hatékonyságát.

A brit kutatók szerint ez a magyarázat arra, hogy miért ért el jobb eredményt az oxfordi vakcina akkor, amikor egy tesztalany fél adagot, majd egy teljes adagot kapott belőle, szemben azzal, amikor két teljes adagot adtak be neki.

A címlapfotó illusztráció.