×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szlávik: Bízunk abban, hogy minél többen be szeretnék magukat oltatni

 

A járvány továbbra sem csillapodik világszerte. Magyarországon is súlyos a helyzet. Bár több szakember úgy látta, hogy a platón vagyunk, az elmúlt időszakban újra megugrott a betegek száma, de már belátható közelségben van a vakcina.

Az intézkedések hatásai is csak két-három hét múlva jelentkeznek. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ha szigorítást vezetnek be, akkor még jó néhány hétnek el kell telni ahhoz, hogy ez a járványügyi adatokban is megmutatkozzon. Egyesek szerint december elején, más kutatók szerint december közepén várható egy olyan pont, amikor a napi esetszám már nem fog tovább nőni” – mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János kiemelte, hogy a lassulás soha nem hirtelen, hanem fokozatosan történik. Tehát fokozatosan csökkennek a napi esetszámok, a kórházba kerülők száma, az intenzív osztályon ápoltak száma.

Mindenképpen egy fokozatos leépülés lesz a járvány második hullámának a vége” – tette hozzá az infektológus.

Miért érdemes feliratkozni a hamarosan induló koronavírus elleni oltásra?

Érdekes módon már most jelentkeznek, többnyire idős beteg emberek, hogy ők már most azonnal szeretnének feliratkozni, hiszen ők azok, akik nagyon jól tudják, hogy milyen veszélyben vannak. Akik idősek, krónikus betegek, többféle alapbetegségük van, úgy érzem, hogy mindannyian szeretnék beoltatni magukat” – emelte ki Szlávik.

A főorvos hozzáette, ez egy jó hír, hiszen az oltás önkéntes. Az embereknek a saját egészségügyi állapotukkal kell tisztában lenniük, hogy felmérjék nekik hasznos-e az oltás.

Dél-pesti Centrumkórház főorvosa elmondta,

nagyon bízik abban, hogy minél többen szeretnék megkapni ezt az oltást.

Ügy tűnik a világ minden részén a lakosság 50-60 százalékának a beoltása 90 százalék körüli hatékonyságú oltóanyagból elegendő ahhoz, hogy ne legyen nagyobb a járvány” – tette hozzá Szlávik János.

A jelenlegi kutatások egyelőre fázis három stádiumban vannak, az azt jelenti, hogy több tízezer embert beoltva, körülbelül az első 50-100 koronavírus-fertőzést megjelenően előzetes eredményt hoznak. Az 50 százalék hatékonyságú oltás már ebben az esetben megfelelő lenne” – mondta a főorvos.

Szlávik János hozzátette, a jelenlegi adatok rendkívül biztatók. Magyarországra négy–ötféle védőoltás érkezik majd.

Hogyan döntsük el melyiket válasszuk?

Egyelőre ezek a védőoltási kísérletek nem tudnak minden részletre kiterjedni. Abban egy-két vakcina élen jár, hogy az idős betegeknél is ugyanolyan hatékony, mint a fiatal egészséges embereknél.

Úgy gondolom, hogy nehéz lesz eldönteni, hogy ki, melyiket szeretné beadatni, de az a jó védőoltás, ami már itt van. Abban mindenki biztos lehet, hogy

a hatékonysága megfelelő lesz, és a biztonsága is

– mondta az infektológus.

A főorvos kiemelte, ezek az oltóanyagok már átestek biztonságossági vizsgálatokon, melyek azt hivatottak eldönteni, hogy okozhatnak-e valamilyen egészségügyi károsodást ezek a védőoltások.

Egy oltás megítéléséhez hónapokra, évekre van szükség, de ebben a járványügyi helyzetben a világ nem engedheti azt meg magának, hogy éveket várjon egy valóban hatékony védőoltás bevezetésére” – jelentette ki Szlávik János

A tömeges tesztelés első körét értékelte az infektológus

A gyorstesztekkel való szűrés célzott csoportokban üdvözlendő, de ezek a tesztek szinte mindig csak antigént, tehát enyhe tüneteket mutató embernél, ritkábban tünetmentes embereknél pozitívak. Tudni kell, hogy ezek a tesztek nem annyira megbízhatók mint a PCR-tesztek, melyek széleskörűen alkalmazhatók, viszont mint szűrés mindenképpen hasznosak” – véleményezte a tömeges tesztelés első körét Szlávik János.

Szlávik kiemelte, a szűrés minden formája hasznos, pláne akkor, ha egy olyan intézkedéssel párosul, hogy a pozitív tesztet mutató embereket izolálják, ezzel megakadályozva, hogy esetleg tovább fertőzzenek.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

A címlapfotó illusztráció.