×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A csoportos tesztelés résztvevőinek alig három százaléka volt fertőzött

 

Lezárult a célzott csoportos tesztelés első köre, melyben a vártnál kevesebben vettek részt. A kivizsgáltak alig három százaléka volt fertőzött – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján

Az elmúlt héten lezárult a célzott, csoportos tesztelés első köre – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. Hozzátette, nagyobb részvételi arányra számítottak. 181 ezer dolgozó teszteltette magát. A gyorsteszteléseken kivizsgáltak alig három százaléka bizonyult koronavírus-fertőzöttnek.

  • A bölcsődei dolgozók vettek részt a legtöbben a tesztelésen. Közülük alig két százalék volt pozitívnak.
  • A szociális intézményekben mintegy 24 ezer dolgozót teszteltek, a pozitív esetek pedig a négy százalékot sem érték el.

Akik pozitívnak bizonyultak, kötelességük volt jelezni azt a háziorvosuknak, és mihamarabb elhagyniuk az intézményt. Munkájukhoz csak akkor térhetnek vissza, ha bemutatnak három negatív koronavírustesztet.

A napokban megjelentek olyan hírek, hogy akik nem vettek részt a tesztelésen, azoknak a  nevét feljegyezték, és a következő időszakban különböző retorzióra számíthatnak. Ez álhír!

Akik nem vettek részt az önkéntes tesztelésen, azok semmilyen hátrányban nem részesülnek

– jelentette ki.

György István bejelentette, hogy a célzott tesztelés második fázisa is elkezdődött, az államigazgatásban résztvevőket és az ügyfélszolgálatokon dolgozókat szűrik.

Hozzátette,

az is álhír, hogy azoknak, akik részt kívántak venni a tesztelésen, órákat kellett étlen, szomjan várakozniuk, hogy sorra kerüljenek.

A tesztelést végző csapatok órákkal előbb értesítették az intézményeket arról, hogy pontosan mikor érkeznek, így időben fel tudtak készülni.

Az államtitkár megköszönte mindazoknak az erőfeszítését, fáradozásait, akik részt vettek a célzott, csoportos tesztelésen.

Új gyorstesztet vizsgálnak

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a tesztelés eredményei a Koronavírus.gov.hu kormányzati weboldalon is elérhetők lesznek. Hozzátette, a tesztelések egy részét PCR, a másik felét antigénalapú gyorstesztekkel végezték el.

Míg az első hullám elején csak PCR-teszteket végeztek, a második hullám idején sokkal több antigénalapú gyorstesztet végeznek el, mivel ezek sokkal gyorsabban kimutatják az eredményt.

3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 221 073-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 4977-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 151 294. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7884 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 64 802 – ismertette Müller Cecília.

Az elmúlt időszakban tájékoztatást kaptak olyan gyorstesztről is, amely elkülöníti az influenzát a koronavírustól.

Ezekről a tesztekről egyelőre csak információt gyűjtenek, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ha ténylegesen használhatónak bizonyulnak, akkor a koronavírus elleni harcban Magyarországon is alkalmazzák majd a közeljövőben ezt a gyorstesztet.

A 48. heti szennyvízminták eredményei alapján Miskolcon csökkent, Szombathelyen viszont nőtt a koronavírus szennyvízben kimutatott örökítőanyaga.

Hamarosan megjelenik a weboldal, a vakcinainfo.gov.hu, ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus elleni vakcinára – mondta Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Négy üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb adatait közölte:

  • 233 esetben intézkedtek, mert nem viselték vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
  • 2 személlyel szemben intézkedtek, mivel a tömegközlekedésen nem viseltek maszkot.
  • 4 üzlet bezárásáról hoztak döntést a rendőrök, mert azok nem tartották be a járványügyi adatokat.
  • 18 778 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantént.
  • 6179 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon.

A címlapfotó illusztráció.