×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb rémhírekkel riogatja az embereket az internetes álorvos

 

A járványidőszak kezdete óta aktívak azok az emberek is, akik átalában laikusként vonják kétségbe a hozzáértők állításait. Magyarországon is vannak ilyenek, egyikük már azt is tudni véli, hogy a tudósok közreműködésével készülő oltóanyag nem elég hatásos. A szakemberek nem győznek figyelmeztetni arra, hogy az ellenőrizetlen és megalapozatlan állítások a védekezés hatékonyságát is veszélyeztetik – hangzott el az M1 híradójában.


Kioktató stilusban tett közzé újabb videót a vírusellenes intézkedések egyik ismert hazai bírálója. A dr. Gödény néven tartalmakat gyártó, de orvosi végzettséggel nem rendelkező férfi legújabb posztjaiban már a hamarosan érkező koronavírus elleni oltások ellen kampányol. Egyebek mellett kétségbe vonja az egyik gyártó által közölt statisztikákat a készítmény hatásosságáról. A Ripost című lap azonban tételesen is megcáfolta az állításait.

A blogger szerint „az 55 év alattiak egyébként sem betegszenek meg súlyosan”.

Ezt a tényt a hazai adatok is világosan megcáfolják, hiszen a koronavirus.gov.hu oldalon megtalálható nyilvántartás szerint

Magyarországon november 25-ig az 59 év alatti koronavírus fertőzöttek közül 340-en haltak meg. Amerikában pedig a tavaszi, első hullám idején a kórházba került betegek 40 százaléka 55 év alatti volt.

Gődény György nem orvos, hanem patikus (Forrás: Youtube)

A nyíregyházi laikus legerősebb érve a közelgő koronavírus vakcina ellen az, hogy azt sebtében dobták össze a gyártók. Azonban ez az állítás sem igaz. Duda Ernő virológus azt mondta az M1-nek, hogy az oltóanyagok azért készülhetnek el ilyen gyorsan, mert a koronavírus maga nem teljesen ismeretlen, már 2002-ben is kimutatták emberben.

Lényegében mire valameddig eljutottak volna vakcinákkal, addigra már a járvány megszűnt. Tehát amikor ez a vírus megjelent, akkor nem a nulláról kellett elindulni, hogy valamiféle védekezést ellene kialakítsunk, hanem lehetett bazírozni azokra az erőfeszítésekre, amelyek 10 vagy 18 évvel ezelőtt már elkezdődtek

– fejtette ki.

Bár az internetes megmondóember több állítása is könnyen cáfolható, ő eközben perrel fenyeget mindenkit, aki vírustagadónak meri nevezni.

Vannak valódi orvosok is, akik a járvány terjedését gátló intézkedések ellen lázítanak. A gyöngyösi kórház egyik szakorvosát elbocsátották, és a Magyar Orvosi kamara is elhatárolódott tőle, egyebek mellett azért, mert munkahelyén sem viselt maszkot és kétségbe vonta világszerte pusztító vírus veszélyeit.

A címlapfotó illusztráció.