×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megvan az időpont! Ekkor kezdhetik el a tömeges oltásokat az USA-ban

 

December 11-én megkezdhetik az Egyesült Államokban a koronavírus elleni vakcina tömeges beadását – jelentette a Kossuth Rádió washingtoni tudósítója kedden. A lakosság 50–60 százalékos beoltása már védettséget jelenthet a járvánnyal szemben – mondta a műsorban Szlávik János infektológus.

December első két hetére ígérik a Pfizer és a BioNtech koronavírus elleni vakcinájának tömeges beadását az Egyesült Államokban, miután az oltóanyag szombaton megkapta az ehhez szükséges engedélyeket – derült ki a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorából kedden.

A washingtoni tudósító szerint

december 11-én vagy 12-én kezdhetik meg a tömeges oltásokat, a tervek szerint akár kétmillió ember is megkaphatja a vakcinát az év végéig.

A műsorban megszólalt Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is, aki örömteli hírnek nevezte, hogy egyre több hír érkezik a különböző vakcinák 90 százalék feletti hatékonyságáról.

Belátható időn belül lesz a világnak megfelelő oltóanyaga

– jelentette ki a főorvos.

Szlávik János szerint most a vakcinák hatékonyságának bizonyítása történik. Már több tízezer embert oltottak be egy-egy vakcina típusából, és már az első pár száz eset után publikálják a kezdeti eredményeket. A szakember azt is elárulta, hogy

egy 90 százalék feletti hatékonyságú vakcina esetén elegendő a lakosság 50–60 százalékát beoltatni, hogy megfelelő védettség alakuljon ki, és megállítsák a járványt.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

De nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Magyarországon is lesz megfelelő védőoltás. Menzcer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1-en számolt be a részletekről:

  • Magyarország minden közös uniós európai projektben részt vesz, és 12 millió adag vakcinát lefoglalt.
  • Az államtitkár szerint fontos, hogy keletre is tekintsünk, és együttműködjünk Kínával és Oroszországgal.
  • Magyarország elsőként kapott vakcinamintát az orosz féltől, ezt a magyar szakemberek, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai elemzik.
  • Kínában három gyártóval áll Magyarország kapcsolatban, közülük a Sinopharm várhatóan még az idén befejezi a kísérletek harmadik klinikai fázisát.

Mindenről magyar szakemberek döntenek, és aki ezt az eljárást támadja, valójában a magyar szakemberek véleményét és tudását támadja

– emelte ki.