×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar tudósok menthetik meg a világot a járványtól

 

Magyar szabadalmon alapul az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcina. A nemzetközi kutatócsoportban több magyar is dolgozik, akik most újabb részleteket árultak el a vakcinafejlesztésről.

Jelenleg 170 koronavírus elleni vakcina fejlesztését tartja számon az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ebből 48-at vizsgálnak klinikai körülmények között, ezek közül 11 van a kipróbálás utolsó szakaszában – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában pénteken.

Az eddigi kutatások követték a hagyományos eljárást, például élő, gyengített vagy elölt vírust tartalmaztak, és vannak DNS-alapúak is. Megszületett azonban egy forradalmian új megoldás, a módosított, hírvivő RNS (mRNS)-alapú oltás. A vakcinák közül ez az egyik legígéretesebb, mely a magyar biokémikus, Karikó Katalin szabadalmán alapul.

Katiék azt fedezték fel, hogy ha kicserélünk bizonyos építőköveket más típusú építőkövekkel, amitől az RNS jobban működik, akkor ezt tudjuk használni terápiára

– mondta Pardi Norbert, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának biológusa, aki januártól dolgozik a vakcinán. Egereken kezdtek el kísérletezni, és már a kezdeti eredmények jók voltak.

Amikor megláttam az első eredményeket, azt gondoltam, hogy ha csak fele olyan jól működik az embereken, mint az egereken, már jó lesz

– árulta el.

 

A nemzetközi kutatócsoportot vezető Karikó Katalin, a német BioNTech alelnöke szerint először az mRNS-alapú vakcinát fogják szabadalmaztatni. Reményei szerint az amerikai egészségügyi dolgozókat akár már november végén beolthatják, Európába – így Magyarországra is – tavasszal érkezhet az oltóanyag.

Mindent megteszünk, hogy hatásos és eredményes vakcinához jussanak az emberek

– hangsúlyozta.

 

A szintén a BioNTechnél dolgozó Boros Gábor elárulta, hogy a vakcina jelenleg a klinikai 3-as fázis végén jár, jövőre másfél milliárd oltóanyag gyártását tervezik.

Mindenki oltassa be magát

– üzente az embereknek a magyar kutató, aki reméli, hogy mielőbb véget ér a világjárvány.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

 

A címlapfotó illusztráció.