×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Az influenza elleni oltóanyagok pótlásai már a háziorvosoknál vannak

 

A legfrissebb járványügyi adatokról tájékoztatott az operatív törzs.

A rendőrök 432 esetben intézkedtek, maszkviselés be nem tartása miatt – mondta Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Ismét kellett üzleteket bezárni

Ismertette: az üzletek és szolgáltatók korlátozott nyitva tartására vonatkozó előírásokat is ellenőrizték szerdán, 5 ilyen hely bezáratásáról döntöttek.

Az elmúlt 24 órában több mint 200 emberrel szemben intézkedett a kijárási tilalom megsértése miatt a rendőrség – mondta. Összesen 15 esetben figyelmeztettek, és több mint 100 esetben feljelentést is tettek a rendőrök.

Az elmúlt napon 16 400 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban levőket. Jelenleg 38 610-en vannak hatósági házi karanténban.

Erősen felívelő szakaszban vagyunk

A második hullámnak továbbra is egy exponenciálisan felívelő szakaszában vagyunk.

161 461-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3 472-ra emelkedett, 36 345-an már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 121 644. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti.

Jelenleg 7532 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 580-en vannak lélegeztetőgépen, eggyel kevesebben mint az előző napon – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A védelmi intézkedések betartása éppen ezért nagyon fontos.

Folyamatosan vizsgálják, hogy elegendőek-e a meghozott intézkedések,

vagy újabb szigorításokra van szükség.

Azt is elmondta, ha további szigorításokat nem akarunk, akkor nagyon fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket.

Így tesztelik a tanárokat és szociális dolgozókat​

Megjelent az a kormányrendelet, amely a következő hetekben induló gyorsteszteléseket írja elő az oktatási és a szociális intézményekben dolgozók számára. Ha valaki pozitívnak minősül a tesztelésen, kap egy határozatot, amivel fel kell majd keresnie a háziorvosát. A háziorvos fogja majd fertőzöttnek minősíteni, és majd csak ezután következik az egyéb járványügyi feladat, mint például a kontaktkutatás. Ez a tesztelés önkéntes és térítésmenetes lesz.

A szülők jelezzék, ha beoltatnák gyermeküket

A szezonális influenza időszakában vagyunk. Az oltóanyagok már rég a háziorvosoknál vannak. Azóta pedig minden héten ellenőrzik, hogy minden praxisban elegendő oltóanyag van-e.

A héten egy harmadik szállítmányit is szétküldtek, azokba a praxisokba, ahol már nincs elegendő oltóanyag.

Jelenleg bizton állítható, hogy Magyarország elegendő oltóanyag van. A gyerekeknek szánt influenza elleni oltóanyag csupán 20 százalékát oltották be.

Arra kérik a kisgyerekes szülőket, hogy október végéig jelezzék a háziorvosuknak, hogy be kívánják-e oltatni kisgyereküket. Erre a visszajelzésre azért van szükség, mivel a megmaradó oltóanyagot át lehet csoportosítani a felnőttek számra is, hiszen az oltóanyag hatásos a felnőttek esetében is.

Minden lehetséges módon erősítsük az immunrendszerünket, vagyis megfelelő mozgással, vitaminokkal, nyomelemekkel – hangsúlyozta Müller Cecília.

Az autista személy mentesül a maszkviselés alól – válaszolt egy kérdésre Kiss Róbert. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, a kijárás tilalom ideje alatt a rendőrök ellenőrzik a taxival utazókat is.

A címlapfotó illusztráció.