×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ausztria új fegyvere a vírus ellen a tömeges tesztelés

 

„Úgy számolunk, hogy új vírushordozók tízezreire bukkanunk a tervezett tömeges tesztek során, akik nem is tudják magukról, hogy azok. Viszont ők már nem fertőzhetnek tovább másokat” – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár az ORF közszolgálati televízióban szerda este, a koronavírus ellen hozott intézkedések hatékonyságát értékelve.

A november elején bevezetett, majd keddtől szigorított korlátozó intézkedések hatására lassan kezd javulni a vírushelyzet Ausztriában.

„A társadalmi élet elcsendesedett” – fogalmazott Sebastian Kurz az ORF Brennpunkt (Lobbanáspont) című műsorában, ahová élő internetes kapcsolaton keresztül jelentkezett be. Hozzátette, hogy elégedett a lezárások első napjaiban elért eredményekkel, egyúttal felszólította honfitársait, hogy „tartsanak ki”.

A kancellár megerősítette, hogy Szlovákiához hasonlóan Ausztria is el fogja végezni a teljes népesség Covid-tesztelését.

„Úgy számolunk, hogy új vírushordozók tízezreire bukkanunk a tervezett tömeges tesztek során, akik nem is tudják magukról, hogy azok. Viszont ők már nem fertőznek tovább másokat”

– jelentette ki az osztrák kancellár.

Kurz szerint a tesztelésben való részvétel önkéntes lesz, de azok „nem garantálnak abszolút biztonságot” – ismerte el.

„Szlovákia már végrehajtott egy tesztelést több hullámban, az osztrák hadsereg támogatásával, ezzel úttörő szerepet játszott Európában. Szlovákia tapasztalatainak felhasználásával még hatékonyabban elvégezhetjük a tervezett tömeges tesztelést” – írta Kurz hétfőn a Twitteren, miután egyeztetett Igor Matovic szlovák kormányfővel az ott elvégzett tesztelés tapasztalatairól.

Azt is elmondta az ORF adásában, hogy „nem volt egyszerű” megállapodásra jutni a konzervatív-zöld kormánykoalíció tagjaival a lezárás második hullámának keddi bevezetéséről, de a kormányfő örül annak, hogy az emberek „nagyrészt betartják az óvintézkedéseket”.

Ausztriában szerdán 7091 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt, ez valamivel kevesebb, mint a múlt pénteken regisztrált 9586 fő, de a tendencia enyhe javulást mutat. Nyugati szomszédunknál több mint 222 ezer fertőzöttet találtak a világjárvány márciusi kitörése óta.