×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Teljes zárlat lép életbe keddtől Ausztriában

 

Teljes zárlat lesz keddtől Ausztriában. Nyugati szomszédunknál ugyanis a világon a legmagasabb az új fertőzöttek aránya a népességszám arányában. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, gyógyszertárak és benzinkutak lehetnek csak nyitva, bezárnak az óvodák és iskolák, és mindenki csak indokolt esetben hagyhatja el azt otthonát. Az osztrák helyzet azért különösen érdekes számunkra, mert itthoni döntéshozók többször is elmondták: Ausztria minta Magyarország számára, ami ott történik, az néhány hetes késéssel nálunk bekövetkezik – hangzott el az M1 Híradójában.


Megállás nélkül dolgoznak az orvosok és az ápolók az egyik bécsi kórházban. Ausztriában kétezer intenzív ágy van az egészségügyi intézményekben, ebből csaknem hatszázon már koronavírus-fertőzöttek fekszenek.

Az osztrák Intenzív Terápiás Társaság elnöke szerint két héten belül megtelhetnek az intenzív ágyak.

Ausztriában csaknem két hete vezettek be éjszakai kijárási tilalmat,

és korlátozták az elérhető szolgáltatásokat is. A helyzet azonban azóta nem javult, sőt csütörtökön rekordszámú fertőzöttet regisztráltak, csaknem 10 ezer embernél mutatták ki a koronavírust.

Így egyértelmű volt, hogy újabb szigorításokat vezetnek be, az intézkedéseket szombat délután jelentette be Sebastian Kurz kancellár.   Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban.

  • Hétfőtől az óvodákat és az általános iskolákat is bezárják, de gyermekmegőrzést biztosítanak.
  • Egész napos kijárási korlátozás lesz.
  • Az emberek csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha munkába, bevásárolni mennek, vagy egyénileg sportolnak, és csak azzal találkozhatnak, akivel egy háztartásban élnek.
  • A dolgozók, ahol csak lehet otthoni munkavégzésre térnek át.
  • A bankok, gyógyszertárak, és élelmiszerüzletek kivételében minden üzlet bezár.
  • A fodrászatok és egyéb szolgáltatók sem működhetnek.

A kancellár azzal indokolta a lépéseket, hogy jelentősen csökkenteni kell az emberek közti találkozások számát.

Az új fertőzések hetvenhét százaléka esetében már nem tudjuk visszakövetni a fertőzés útját, nem tudjuk megmondani, hogy hol fertőződtek meg az emberek meg. Ez azt jelenti, hogy bárhol megfertőződhettek, ahol az emberek egymással találkoztak. Ez azt jelenti, hogy ha nem teszünk drasztikus lépéseket, akkor a számok ilyen ütemben fognak emelkedni, és nem lesz elég intenzív ágy

– hangsúlyozta az osztrák kancellár.

Az osztrákok többsége egyetért azzal, hogy szükség van az újabb intézkedésekre.

A koronavírus miatti intézkedések az egyik leginkább a vendéglátóipart sújtják. A beszállítók közül is sokan kerültek nehéz helyzetbe. A húsüzemekben már tavasszal is több tonna húskészítményt kellett megsemmisíteni.

Kilencven  százaléka nem fog elfogyni a már szállításra és értékesítésre kész termékeknek, amelyek nagyrésze kifejezetten az ügyfelek kívánságának megfelelően készült” – mondta az egyik osztrák húsüzem menedzsere.

Ausztriában az újabb szigorításokkal azt szeretnék elérni, hogy még hetekkel karácsony előtt, és a téli turistaszezon kezdetére már ismét lazítani lehessen az intézkedéseken.