×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Teljes erőbedobással védekezik az ország

 

A kijárási tilalom kedd éjféltől már este 8 óra és reggel 5 óra között érvényes. Bezárnak az éttermek, konditermek, sportlétesítmények, és korlátozódik a kisipari szolgáltatások nyitvatartása. Mindemellett a sportrendezvényeket zárt kapukkal megtarthatják – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint 809 alkalommal azért intézkedtek a rendőrök, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot.

Kiemelten ellenőrizték a vendéglátóhelyeket, üzleteket, csak Budapesten 17 üzlet szegte meg a szabályokat.

Kiss Róbert azt is elmondta, hogy 43 ezer hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 12 752-t határátlépés alkalmával. Így jelenleg több mint  30 ezren vannak hatósági házi karanténban, közülük 1027-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást.

5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 114 778-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 55, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2493-ra emelkedett, 26 161-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 86 134. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Magyarország a kórházi ágyak tekintetében jól áll, jelenleg az ágyak hatvan százaléka van igénybe véve

– tette hozzá.

Müller Cecília bejelentette, hogy keddtől valamennyi aktív betegellátó rendszer belép a koronavírus-fertőzöttek ellátásába. Így a tervezhető beavatkozásokat egyelőre elhalasztják. A sürgős beavatkozásokat továbbra is elvégzik az orvosok, az onkológiai, kardiológiai és transzplantációs beavatkozásokat is.

Még mindig a felszálló ágban vagyunk, éppen ezért továbbra is tartsuk szem előtt az egyéni felelősséget, és tartsuk be a szigorú szabályokat – hangsúlyozta.

Az óvodák, a bölcsődék működnek, és az általános iskolákban továbbra is hagyományos módon zajlik az oktatás. Erre azért van lehetőség, mivel ezekben az intézményekben alig ütötte fel a fejét eddig a vírus.

Müller Cecília kiemelte, hogy

feltétlenül szükséges a többlet-vitaminbevitel. Napi 5000 milligramm C-vitamin ajánlott.

Többen ajánlanak nyomelemeket is, mint a cink vagy a szelén. Ezek beviteléről ajánlott a háziorvossal konzultálni.

A címlapfotó illusztráció.