×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Előre látták a világjárványt már három évvel ezelőtt?

 

Kék bolygó néven podcastot, rendszeresen jelentkező műsort indított Áder János. A köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. A legújabb adásban Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusával beszélget Áder János a járványokról.

Magzati károsodást nem okoz a koronavírus-fertőzés, de a várandós nőnél jelentkező tünetek és szövődmények, például a láz, a tüdőgyulladás kiválthat koraszülést vagy vetélését. Szlávik János arról számolt be, hogy a világon volt már olyan eset, amikor átjutott a fertőzés az édesanyáról a magzatra, de ez rendkívül ritka.

A tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy a vírus az újszülöttekre nem veszélyes.

Azoknál a csecsemőknél, akik megfertőződtek, nagyon enyhék voltak a tünetek. Ennek ellenére előfordult, hogy az újszülött a fertőzés következtében meghalt – mondta.

Magyarországon is voltak várandós nők, akik elkapták a vírust, de nem észleltek náluk semmilyen problémát a terhesség és a szülés során. Ha azonban a kismamák kezelésre szorulnak, azt nehezíti, hogy a koronavírus ellen használt kísérleti gyógyszerek nem adhatók nekik, csak lázcsillapítót, köhögés elleni szereket lehet alkalmazni – tette hozzá. A főorvos arra hívta fel a várandósok figyelmét, hogy a járványhelyzetben vigyázzanak magukra, és kerüljék a „felesleges izgalmakat .

Három évvel ezelőtt a WHO kiadott egy jelentést, amely szerint az emberiség óriási veszélynek van kitéve egy közeli járvány szempontjából.

Ezt a járványt valószínűleg egy vírus fogja okozni, nem baktérium és nem parazita. Ez a járvány valószínűleg állatról emberre fog terjedni, és ez a járvány mindenképpen Ázsiából fog kiindulni

– ismertette az infektológus.

Szlávik szerint azért gondolták ezt így, mert egy vírus inkább okozhat világjárványt, a kínai állategészségügyi viszonyokat ismerve sem lehetett kérdéses, az pedig hogy állatról jött, teljesen természetes dolog.

Szlávik János azzal kapcsolatban, hogy

a kórokozók 80-90 százaléka ismeretlen az emberiség számára,

azt mondta: a tudósok elsősorban azokkal a kórokozókkal foglalkoznak, amelyek megbetegítik az embereket.

Áder János a beszélgetésben úgy fogalmazott: „magunk rontjuk az esélyeinket azzal, hogy nem tiszteljük kellően a természetet, és nem figyelünk oda a természettől kapott jelzésekre.” Az erdőirtás, a városiasodás, a klímaváltozás és a szennyvízkezelés is hozzájárul a járványok kialakulásához. A fejlődő világ országaiban például a kórházban kezeltek 50 százaléka fertőzött víz által terjesztett betegség miatt szorul ellátásra – emelte ki a köztársasági elnök.

Szlávik János erre úgy reagált: a fejlődő országokban óriási veszélyben van a lakosság a fertőzések miatt, a szennyezett víz következtében magas a csecsemőhalálozás, és a kolera is több millió embert érint. De Európa is veszélyben van, mert

ha a felmelegedés a következő években is folytatódik, olyan betegségekkel kell majd szembenéznie, amelyek eddig csak a trópusokon fordultak elő

– mondta a főorvos.

A teljes adást itt hallgathatja vissza: