×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az előrejelzések alapján a fertőzésszám tovább emelkedik

 

A magyarországi településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ezért nagyon fontos a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok betartása – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Súgnak a szennyvízhálózatok

3 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1 973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 32 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4 767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen – mondta Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A települések 80 százaléka érintett

A magyarországi településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ezért nagyon fontos a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok betartása – mondta.

Galgóczi Ágnes közlése szerint az operatív törzs és a járványügy folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és javaslatokat tesz intézkedésekre a kormánynak.

A miniszterelnök a mai kormányülés után bejelentést tesz a délutáni órákban–  mondta.

Az osztályvezető kiemelte: a 44. heti adatok alapján Békéscsaba, Eger, Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém, más nagyvárosok és a főváros szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése.

A vírus örökítőanyagának nyomon követéses vizsgálatát Közép-Kelet-Európában Magyarország elsőként vezette be, és a WHO európai régiójában jelenleg is csak három ország végzi – tette hozzá.

Az anyagnak a szennyvízben lévő koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre az esetszámok várható növekedését, ami felkészülési lehetőséget is ad a területi járványügyi hatóságoknak megelőző intézkedések bevezetésére, és a lakosságot is figyelmeztethetik a kockázatokra – mondta Galgóczi Ágnes. Ismertetése szerint a szennyvízvizsgálatok az ország egész területét lefedik, 19 megyeszékhelyen, több nagyvárosban és Budapesten három ponton vesznek mintát.

Hangsúlyozta, hogy a járvány második hullámában Európában és Magyarországon is folyamatosan nő a fertőzöttek száma.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet a védőmaszk viselésére vonatkozó szabályok betartására és betartatására. Hangsúlyozta, hogy a maszknak a szájat és az orrot is takarnia kell, tiszta kézzel kell felhelyezni, viselés közben nem szabad megérinteni, az áll alá húzni. Ha a használat ideje alatt átnedvesedik, szennyeződik, az egyszer használatos sebészeti maszkot el kell dobni, a textilmaszk fertőtlenítő mosás és vasalás után újra használható.

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta: a láz, köhögés, az íz- és szagérzékelés elvesztése tipikus tünete a fertőzésnek; ha a tünetek súlyosbodnak, a nehéz légzés fokozódik, tartósan magas láz, erősebb köhögés esetén érdemes újra a háziorvoshoz fordulni, és akár mentőt hívni, mert kórházi kezelésre lehet szükség.

További kérdésre adott válaszában közölte: jelenleg 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-fertőzés ellátása miatt.

Egy szabályszegő a kalauzt sértegette

Gál Kristóf a rendőrség szóvivője elmondta, hogy hétfő óta a rendőrök gyakrabban ellenőrzik a szabályok betartását.

Tizennyolc esetben figyelmeztettek, 26 helyszíni bírságot szabtak ki, 39 embert pedig feljelentettek a rendőrök, akik továbbra is ellenőrzik a tömegközlekedési eszközökön is a maszkviselés szabályait.

Hétfőn

Herceghalomnál is intézkednie kellett a rendőröknek,

mivel a vonaton a jegyellenőr többszöri felszólítására sem volt hajlandó felvenni valaki a maszkot, illetve többször is sértegette a jegyellenőrt, és folyamatosan inzultálta, sértegette a vele egy fülkében utazókat. A 49 éves férfi a helyszínre érkező rendőrök felszólítására sem vette fel a maszkot, és továbbra is fenyegette utastársait. Ezért megbilincselték és előállították a budaörsi rendőrkapitányságra. A maszkviselési szabályok megsértése, valamint garázdaság miatt indult szabálysértési eljárás ellene – tette hozzá.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a védelmi intézkedések szeptember 21-ei hatályba lépés óta az országban eddig 2460 esetben intézkedtek a rendőrök.

Hétfőn az átutazási szabályokat megsértők közül kilenc embert figyelmeztetésben részesítettek, és 19 helyszíni bírságot szabtak ki.

Azt is elmondta, hogy hétfőn 4873 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 885-öt határátlépés alkalmával. Így jelenleg 30984-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 2 157-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást.

A rendőrök 13 409 személyes ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél, három helyszíni bírságot szabtak ki, 33 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek – ismertette.

A címlapfotó illusztráció.