×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lebuktatták a teszteken nyerészkedő cégeket

 

A koronavírus-járvány elleni védekezés legfrissebb fejleményeiről tájékoztatott pénteken az operatív törzs.

Ellenőrzik a mintavételeket kínálók jogsértéseit

Összesen több mint egymillió tesztnél tartunk, és a mintavételek többsége ingyenes volt – mondta Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján pénteken.

Hozzátette, hogy fizetnie továbbra is csak annak kell, aki úgy dönt, hogy tesztelteti magát.

A kormány azért vezette be a 19 500 forintos hatósági árat a PCR-tesztre, hogy egyetlen cég se tudjon nyerészkedni a járványon, sajnos azonban nem így történt – fogalmazott.

A vírustesztek iránti kereslet megnőtt, ezért október elején új fogyasztóvédelmi vizsgálat indult a PCR-tesztek árazásának megvizsgálására – közölte.

Schanda Tamás elmondta, azt szeretnék, hogy a szolgáltatók értékesítési politikája mindenki számára világos legyen és megegyezzen a törvényben foglaltakkal. Vizsgálták a tesztek minőségét, az előzetes tájékoztatást és az árképzést is.

Eddig összesen

81 vállalkozást ellenőriztek, melyek közül 20 szolgáltató esetében tapasztaltak valamiféle gondot

a szolgáltatásban, azaz minden negyedik vállalkozás jogsértően működött. A kifogásolható vállalkozások közül 14 esetében jelezték a problémákat, többségük azonnal orvosolta a hibákat, három cég esetében azonban azonnali bírságot szabtak ki.

A temetőlátogatáskor új szabályokat kell betartanunk

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 71 413-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699-re emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak – olvasható a hivatalos tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek száma 51 761.

Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi központ osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján pénteken.

Emlékeztetett, hogy továbbra is fontos a járványügyi intézkedések, köztük a kötelező maszkhasználat betartása.

Ezen a hétvégén országosan megemlékezünk elhunyt szeretteinkről, akiket meglátogatunk a temetőben is, kiemelten fontos az, hogy néhány szabály betartásával megőrizzük egészségünket.

Galgóczi Ágnes arra kérte az embereket, hogy

kerüljék a zsúfolt helyeket és a hagyományos köszönési formákat,

valamint ha a helyzet a tömeg miatt igényli, szabadtéren is viseljenek maszkot.

Ellenőrzik a temetőket is

Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok, melyek a magyar állampolgárok egészségének védelme érdekében lépnek életbe – hangzott el a tájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet, hogy

emelkedett a kötelező maszkviselés megszegéséért kiszabható bírság mértéke.

A rendőrök az általános közrendvédelmi és közrendfelügyeleti feladataik mellett ellenőrizni fogják a közlekedési eszközöket, parkolókat és a temetőket is.

Az elmúlt 24 órában

a védelmi intézkedések megszegése miatt 86 esetben intézkedtek

a rendőrök. A tömegközeledési eszközökön nem vagy nem megfelelően viselt maszk miatt 16-szor léptek fel.

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy a maszkviselés szabályainak megsértéséért a törvény szeptember 21-ei hatályba lépése óta 712 emberrel szemben történt intézkedés.

Hangsúlyozta:

a rendőrök a hétvége óta fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és a bevásárlóközpontokban. Emiatt csütörtökön 70 esetben intézkedtek, 46 embert figyelmeztettek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 szabálysértési feljelentést tettek. A szeptember 21. óta történt 2205 intézkedés nagy része, 1837 figyelmeztetéssel zárult.

A tranzitforgalom szabályainak megszegése miatt egy embert figyelmeztettek és 42 helyszíni bírságot róttak ki.

Tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 3718 hatósági házi karantént rendeltek el, köztük 507-et a Magyarországra érkezők esetében. A rendőrség kedden 12 675 esetben ellenőrizte a karanténszabályok betartását.

Jelenleg 26 396 hatósági karantén van érvényben, és 1141-en használják az ellenőrzést szolgáló mobiltelefonos alkalmazást.

A kormány csütörtökön ismét a schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról döntött.

Újságírói kérdésre Galgóczi Ágnes közölte, hogy

a járvány előrehaladtával az egészségügyi ellátó intézmények esetében további kórházak és egészségügyi dolgozók lesznek bevonva a védekezésbe, amennyiben erre szükség lesz.

A címlapfotó illusztráció.