×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Macron nem hisz a nyájimmunitásban, a franciáknál is jön a karantén

 

Péntektől ismét életbe lép az általános karantén Franciaországban a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. Emmanuel Macron elnök elrendelte a lakhelyelhagyási tilalmat, és bezár az üzletek és szolgáltató egységek egy része. Az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak.

A péntekre virradóra életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege, hogy a franciák csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus – derült ki Emmanuel Macron szerda esti televíziós beszédéből.

„A karantén három legfőbb pontja: az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók. El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében” – monda a francia államfő. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos.

Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe. Csütörtök reggelre 36 437 új megbetegedést regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 35 500-at Franciaországban.

„Egyesek azt hirdetik, hogy nem kell semmit se tenni, és hagyni kell a vírust terjedni, ezt hívjuk a kollektív immunitás keresésének. A tudományos tanács felmérte egy ilyen lehetőség következményeit. Elfogadhatatlanok. Rövid távon azt jelenti, hogy válogatni kell a betegek között a kórházakban, és néhány hónapon belül 400 ezren veszítik életüket. Franciaország soha nem választ egy ilyen stratégiát” – fogalmazott az elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy bár a munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános.

„A gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze”

– hívta fel a figyelmet az államfő.

„Nagyon nagy áldozatot kérek: tartsunk ki tizenöt napig. Ha tizenöt napon belül jobban kontrollálni tudjuk a helyzetet, újratárgyalhatjuk a dolgainkat, és remélhetőleg újra kinyithatjuk a boltokat, különös tekintettel a karácsony előtti ünnepi időszakra” – fogalmazott Macron.

Franciaországban a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le.

A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak – elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban – a forgalomkiesést havi 10 ezer euróig megtéríti az állam, és a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is átvállalja. Jean Castex miniszterelnök a kereskedőkre és a vállalkozókra vonatkozó pénzügyi támogatásokat csütörtök délután sajtótájékoztatón részletezi.

Angela Merkel német kancellár szerdán jelentett be jelentős szigorításokat a járvány megfékezése érdekében, az ottani intézkedések hétfőtől lépnek életbe.