×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Olaszország ismét szigorít – Megvan a recept a járvány megfékezésére?

 

Európa egyre több országában rendelnek el részleges kijárási tilalmat a hatóságok, így próbálják elejét venni a koronavírus-fertőzés terjedésének. Spanyolország, Csehország, Szlovákia, Franciaország és Németország után hétfőtől Olaszországban, keddtől Szlovéniában is érvénybe lép az éjszakai kijárási és gyülekezési tilalom.

Európa-szerte egyre több országban vezetnek be részleges lezárásokat, ami azt jelenti, hogy nem lehet étterembe menni, megszűnnek az éjszakai házibulik és más rendezvények. Az éjszakai kijárási tilalom nem befolyásolja a megszokott nappali menetrendet, így a munkába vagy iskolába járást, ugyanakkor gyakorlatilag megszünteti az éjszakai közösségi életet, ami a szakemberek szerint a vírus terjedésének a melegágya.

Az elmúlt napokban Európa több államában, köztük Spanyolországban, Belgiumban, Hollandiában, Csehországban, Szlovákiában, Franciaországban és Németországban is bevezették az éjszakai kijárási tilalmat.

Hétfőtől kezdve kijárási tilalom lép életbe Olaszországban, Szlovéniában pedig kedd estétől lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be.

Olaszországban már délután hatkor be kell zárni az éttermeket, a bárokat, a presszókat, a fagylaltozókat (eddig este 11 órától lépett érvénybe a boltzár a legfertőzöttebb régiókban), és a korlátozás a hét minden napjára érvényes. Az éttermekben egy asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet (kivéve, ha egy család tagjai étkeznek együtt). Megtiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást, a házhoz szállítás éjfélig engedélyezett.

Hétfőtől ismét bezárják a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket, ugyanakkor a múzeumok nyitva maradhatnak. Tilos a hivatalos és magánjellegű rendezvények, köztük a házibulik, az esküvői ebéd és a konferenciák rendezése, továbbá szüneteltetik az amatőr sportrendezvényeket.

Az olaszok nehezen viselik el, hogy a márciusi és áprilisi leállás után ismét behúzta a féket a Conte-kormány, ezért a hétvégén több nagyvárosban, Nápolyban, Rómában és Milánóban is tüntetések voltak a szigorítások ellen.

Olaszországban hétfőn túllépte a 20 ezret a napi megbetegedések száma, és 21 273 új Covid-fertőzést regisztráltak.

A világjárvány kezdete óta 525 782 fertőzés történt, míg a koronavírussal összefüggő halálozások száma 37 338-ra nőtt.

Szlovéniában szombattól bezártak az éttermek, a bárok, a mozik és a színházak, kedd este 9 órától pedig éjszakai lakhelyelhagyási tilalom lép érvénybe.

Egyelőre egy hétre bezártak a nem alapvető cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákszállók is. Az iskolákban – az általános iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – digitális oktatásra álltak át.

Szlovéniában hétfőre 1676-tal, 22 950-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Tizenkilenc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 240-re nőtt.

A vírushelyzet olaszországi romlásának hatására az osztrák kormány is fontolóra vette az éjszakai kijárási tilalom bevezetését.

„Rendkívül súlyos a helyzet”

– jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szombaton, miután – Ausztriában először – átlépte a 3000-et az új megbetegedések száma.

Az osztrák kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi tendenciák mellett akár 6000 új fertőzött is lehet naponta novemberben, ezért az újabb lezárás elkerülése érdekében be kell tartani a szabályokat. Jelenleg csak az egy asztalnál helyet foglalók számát korlátozzák nyugati szomszédunknál (zárt térben legfeljebb hatan, nyílt téren 12-en ülhetnek le), továbbá tilos alkoholt fogyasztani a boltok és kocsmák 50 méteres körzetén belül.

Szlovákiában szombaton lépett életbe az éjszakai kijárási tilalom.

A november 1-jéig elrendelt intézkedések mellett az emberek továbbra is bejárhatnak a munkahelyükre, viszont csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.

Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.

A címlapfotó illusztráció.