×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Felfutó szakaszban van a járvány

 


Előző napon elhunyt negyvenhat, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2032 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 35 653. 16 ezernél több tesztet végeztek.

Külön influenza elleni oltóanyag van a három éven aluliaknak

Felfutó szakaszban van a járvány – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában elhunytak kor szerinti megoszlása 56 és 97 év közötti volt. Mindegyiküknél kimutattak valamilyen krónikus betegséget. Több autóimmun betegségben elhunyt személy volt az elmúlt napokban.

Egymillió lakosra kivetítve Magyarországon a második hullámban is eredményes a védekezés. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi fertőzöttek és halálozások száma az Európai Unió 27 országa között a középmezőnyben van.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év.

A halálozási ráta a 80 év feletti korosztálynál volt a legmagasabb

– mondta a főorvos.

Idézte, a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki adatközlését, amely szerint 2020 első kilenc hónapjában 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a tavalyi azonos időszakban. Ezzel összhangban a 24 európai ország halálozási adatait összegző EuroMomo sem regisztrált többlethalálozást Magyarországon.

Müller Cecília elmondta, hogy heti jelentést kért az egészségügyi szolgáltatóktól az oltóanyag felhasználásáról. Kétféle oltóanyag van, az egyik a három éven aluliak számára elérhető, amit térítésmentesen juttatnak el az igénylőknek – mondta.

Müller Cecília kitért arra, hogy az influenza elleni védőoltás a 3 év alattiak számára is biztosított. Az erről szóló sajtóhírekkel kapcsolatban „önmérsékletet kért” bizonyos sajtóorgánumoktól.

Üzletekben, közintézményekben több mint ezer emberrel szemben jártak el

Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszakban 1613 esetben jártak el a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert kifejtette: a jogszabály szeptember 21-i hatálybalépése óta

596 emberrel szemben intézkedtek amiatt, hogy tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot.

A kereskedelmi üzletekben, közintézmények területén és egyéb, jogszabályban meghatározott helyeken a védelmi intézkedések megszegése miatt már 1001 – köztük szerdán 25 – emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tizenhatszor kereskedelmi egységek üzemeltetői követtek el szabályszegést, mert nem szólították fel maszkviselésre a vevőket – tette hozzá. Szerdán a tranzitszabályok megsértése miatt 35 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

A járvánnyal összefüggésben immár 475 büntető eljárás indult. Rémhírterjesztés miatt 143, közveszéllyel fenyegetés miatt 31, csalás ügyében 140, járványügyi szabályszegés okán pedig 28 büntetőeljárás indult – sorolta.

Az elmúlt 24 órában 421-en kerültek karanténba, így jelenleg 24 767-en nem hagyhatják el a kijelölt tartózkodási helyüket. A rendőrök már 11 294 alkalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartását, és most 943-an használják az ellenőrzésükre szolgáló mobilalkalmazást – ismertette Kiss Róbert.

Arról is szólt, hogy a határátkelőhelyeken zökkenőmentes a ki- és belépés; a teherautóknak a röszkei autópálya-átkelőn 3 órát kell várniuk a belépésre, Tompánál szintén 3 óra, Beregsuránynál pedig 2 óra a várakozási idő.

A címlapfotó illusztráció.