×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mi történik, ha valaki lázasan fennakad egy hőkapun?

 

A koronavírus-járvány második hullámában egyszerre kell biztosítani a gazdaság működőképességét és az óvintézkedések betartását. Ez komoly gyakorlati problémákat vet fel, a tömeges, rutinszerű, adott helyszínen, rövid időn belül elvégezhető testhőmérséklet-ellenőrzés egyetlen valós lehetősége pedig a lázmérés. A kézi testhőmérséklet-mérés nem alkalmas az igények kiszolgálására, a hőkapuk viszont többek közt számlálásra, automatikus riasztásra, sőt akár arcfelismerésre is képesek, derül ki az az iTeam Holding Zrt. közleményéből.

Gulyás Kovács Gergely, a társaság igazgatótanácsának elnöke szerint a valós időben elvégezhető ellenőrzés egyetlen lehetősége a koronavírus esetében a lázmérés. A szakember szerint az egyéni, kézi testhőmérséklet-mérés nem alkalmas a tömeges igények kiszolgálására, mert nagy humánerőforrást igényel, lassú és kis áteresztőképességű, továbbá a kartávolság miatt a személyzetre nézve is egészségügyi kockázattal jár.

„A testhőmérséklet-mérés technológiája minden esetben a szükséglethez, a kockázatokhoz, valamint az infrastrukturális- és gazdasági lehetőségekhez igazodjon, figyelembe véve a prioritásokat, egyedi igényeket. Az automatizált testhőmérséklet-mérő berendezések széles palettája elérhető hazánkban is, az olcsóbb árfekvésűek már önmagukban megtérülnek azáltal, hogy kiváltják, vagy csökkentik az állandó kezelőszemélyzet jelenlétét. A komolyabb rendszerek például számlálásra, automatikus riasztásra, valamint arcfelismerésre is képesek, amelyek így egyben biztonságtechnikai megoldást is nyújtanak”

– mondta Gulyás Kovács Gergely.

Hozzátette, a jelenlegi helyzetben egy előzmény nélküli döntést kell hozni, tapasztalati ismeretek nélkül kell választani a rendelkezésre álló technológiák közül.

„Ez nagy felelősséget ró az intézmények vezetőire, fenntartóira, éppen ezért ingyenes tanácsadással, vagy szakértői elemzéssel segítjük őket a legjobb választás kialakításában. A visszajelzések szerint ez az egyik legnagyobb segítség, amit kaphatnak jelen helyzetben”

– hangsúlyozta a társaság elnöke.

(Fotó: iTeam Holding Zrt.)

Nem egyértelmű, mi a teendő, ha valaki fennakad

Englert Zoltán, az iTeam Medical orvosszakértői rendszerspecialistája szerint a testhőmérséklet mérésre vonatkozó általános szabályozás csak az oktatási intézményekben érvényes. Október 1-től bevezették, hogy a 37,8 Celsius-foknál kétszeri mérés után is magasabb testhőmérséklet esetén az intézmények kötelesek hazaküldeni a tanulót, illetve a személyzetet.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a szervezetek hatáskörébe utalta az ellenőrzés módját, de magasabb testhőmérséklet esetén a bevett gyakorlat a beteg hazaküldése, ilyenkor a háziorvos hivatott a további teendők megítélésére.

Englert Zoltán kifejtette, hogy éppen ezért valósították meg a folyamatok informatikai támogatását.

Ezáltal ugyanis előzetes elektronikus kockázatbecsléssel tudják segíteni egyrészt a testhőmérséklet-mérést végző intézmények személyzetét, másrészt az értékelést, ellátást végző orvosok munkáját.

A szakértők szerint a lázmérést követő teendők egységes szabályozása orvosi szempontból nagyon nehéz kérdés. A populációból nem lehet biztonságosan olyan homogén betegcsoportokat képezni, amelyeket hasonló körülmények között lehet szétválasztani, irányítani kizárólag egy pillanatnyi testhőmérséklet-mérés eredménye alapján.

„Ugyan minden érintett számára komoly segítség lenne egy gyakorlati elkülönítő protokoll, amely iránymutatást adna a magasabb testhőmérsékletű személyekkel kapcsolatos teendőkre vonatkozóan, de ez egyelőre nem megoldható. Amire jelen körülmények között szakmailag megalapozva támaszkodhatunk, az a kockázatbecslés, az adott esetre vonatkozó szakmai ismeretek gyors hozzáférésének biztosítása, ennek algoritmizálása” – fogalmazott Gulyás-Kovács Gergely.