×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Őszi nagytakarítás lesz az iskolákban

 

Müller Cecília országos tiszti főorvos és az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatója az aktuális koronavírus-helyzetről.

 

Magyarországon 989 újabb állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211 főre emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő, utóbbiak 30 százaléka, az elhunytak 40 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. Összesen 1960 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi online tájékoztatóján.

Az egyik egyetem jelezte: informatikai probléma miatt nem érkeztek be teljeskörűen az adatok, így az összes igazolt megbetegedés jelenleg 48 757 a pandémia kezdete óta, de ezt a keddi teljes adatok beérkezése után, szerdán korrigálják. A pozitív esetek

a világjárvány előrehaladásával sajnos az elhunytak száma is emelkedik

– mondta Müller Cecília.

Az elhunytak egy vagy több krónikus betegségben szenvedtek, az életkoruk 40 és 90 év között volt. A keddi napon 1211 elhunytat tartanak nyilván.

Hangsúlyozta, hogy az operatív törzs nem javasolja a tömeges rendezvényeken való részvételt, és ez alatt nem csak az október 23-i ünnepi rendezvények, hanem mindenfajta tömeges rendezvény elkerülését értik. Kiemelte továbbá a maszkviselés, a kézmosás és fertőtlenítés alkalmazását.

Jelenleg az operatív törzs 46 iskolában és 25 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, 153 osztálynál és 17 iskolában zajlik digitális oktatás. Az őszi szünet alatt nagytakarítás lesz az iskolákban azért, hogy

fertőtlenített intézményekbe térhessenek vissza a diákok.

Bizonyos településeken a katonák is segíteni fognak ebben – mondta az országos tiszti főorvos.

Inkább a nők érintettek Magyarországon

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte jelentősen emelkednek az esetszámok. A 42. heti adatokat az előző hetivel összehasonlítva is ezt tapasztalják, ami mintegy 18 százalékos emelkedést jelent.

Az újonnan regisztrált pozitív személyek átlagéletkora 44,4 év volt, ami enyhén emelkedő tendenciát mutat. Összességében elmondható, hogy a társadalom középkorú, illetve az idősebb rétegei is egyre inkább érintettek a járványban, míg a gyermekeket a járvány kevésbé érinti.

Területi eloszlásban a főváros területén 19,5 százalékos jelenleg az érintettség, ez magasabb, mint Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Alacsonynak mondható ugyanakkor az esetszám Tolna és Bács-Kiskun megyében.

A nemek szerinti megosztásban inkább a nők érintettek Magyarországon, ám ez a hazai demográfiai viszonyok miatt van így.

52 százalék a női betegek aránya, 48 százalék a férfiaké.

Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt az idősebb korosztályba tartozók számára, a háziorvosnál történt előzetes bejelentkezés alapján – hangsúlyozta ismét. A kormányzat ingyen bocsátja rendelkezésére az influenza elleni vakcinát, amelyből háromféle oltóanyag áll rendelkezésre.

A koronavírus ellen ez az oltás nem ad védelmet, ám tudjuk, hogy a két vírus célszerve ugyanaz – mutatott rá Müller Cecília. Hozzátette, hogy az orvosok beszámolója alapján sokan éltek és élnek az influenza elleni oltás lehetőségével, amelyre mindenkit bátorított.

Újságírói kérdésre Müller Cecília kifejtette: a sport, a mozgás rendkívül fontos ebben az időszakban is, hiszen az immunrendszert is erősíti. Ezért fontos, hogy az őszi hűvösebb idő ellenére továbbra is megtartsák a szabadtéri testnevelésórákat. Veszélyforrást inkább az jelenthet, hogy az öltözőben a diákok szűk helyen vannak együtt. Javasolta továbbá a tornatermek gyakoribb fertőtlenítését.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: az orvosok és ápolók számára ez egy rendkívüli időszak, ami rendkívüli teljesítményt követel meg. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozónak, akik hippokratészi esküjüket szem előtt tartva szolgálnak a magyar emberek egészsége érdekében.

Az M1 Híradó kérdésére Müller Cecília kifejtette, hogy az antigénalapú gyorsteszteket kifejlesztő kutatók magának a vírusnak egy alkotóelemét, egy fehérjedarabját mutatták ki az új típusú teszttel. Az eddigi tapasztalatok alapján az antigénalapú tesztek ugyanannak a betegnek az esetében nagymértékben megegyeztek a PRC-teszt során nyert megállapításokkal. Hangsúlyozta, hogy ennek előnye a gyorsaság.

Ha a vírusteszt már a mentőben megtörténik, akkor a beteget a kórházba érése után azonnal a megfelelő kórházi osztályra tudják szállítani.

Az országos tiszti főorvos szerint egy kicsit más világban élünk most, ezért „egy picivel másként kell szeretnünk egymást”. Ezért azt kéri a nagyszülőktől, akik kisgyermek közelébe kerülnek ezekben a napokban, hogy viseljenek maszkot.

A csalók a járványt is kihasználják

Ismeretlen személyek fehér ruházatba öltözve hamisan úgy adják ki magukat, mint hivatalos fertőtlenítő személyzet – figyelmeztetett Kiss Róbert, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kiemelte, hogy

a fertőtlenítési feladatokat kizárólag a területi tiszti főorvos és a helyi önkormányzat egyeztetésével végezhetik el.

Ezért mindenkit arra kért, hogy ha ilyen jellegű visszaélést tapasztalt, értesítse a rendőrséget.

A rendőr alezredes elmondta: az elmúlt 24 órában 550 személlyel szemben intézkedtek, mert nem, vagy nem megfelelően viselte a maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

Kereskedelmi egységekben és közintézményekben a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt eddig összesen 966, az elmúlt 24 órában pedig 46 intézkedést hajtott végre a hatóság.

11275 helyszíni ellenőrzést hajtottak vére, ebből 3292- házi karantént rendeltek el, így jelenleg 24 380 házi karantén alá vont személyt tartanak nyilván.

Magyarország határain kisebb fennakadásokkal kell számolni, Röszkénél és Tompánál háromórás, Csanádpalotánál és Beregsuránynál kétórás a várakozási idő.

Kiss Róbert kiemelte a magyar lakosság szabálykövető magatartását, amiért köszönetet mondott.