×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vérvizsgálatból kimutatható, kire jelent komoly veszélyt a koronavírus

 

Az Egyesült Királyság kutatói felfedeztek egy olyan vérvizsgálatot, amelyből kimutatható, hogy milyen hatással lesz a Covid–19 az adott ember szervezetére.

A Southamptoni Egyetem új tanulmánya kimutatta, hogy öt citokin tesztelése segíthet azonosítani azokat, akikre a vírus életveszélyes lehet. A citokinek olyan fehérjék, amelyek a fertőzést követően jutnak a véráramba. A citokinek segítik az immunrendszert a fertőzés elleni küzdelemben, de ezek a fehérjék túltermelés esetén gyulladást okozhatnak, ami komolyan károsíthatja a beteg szervezetét, de akár halálhoz is vezethet – olvashatjuk a Science Focus oldalán.

A kutatók szerint az újfajta vérvizsgálat segíthet azonosítani, hogy kinél van nagyobb esély a gyulladás és a citokinvihar kialakulására, és ennek megfelelően alakíthatják majd a kezeléseket.

Ennek köszönhetően személyre szabott kezelésekben részesülhetnek a betegek.

A tanulmány keretében száz koronavírus-fertőzött beteg vérmintáját vizsgálták meg a kutatók 2020. március 20. és április 29. között. Megállapították, hogy a véráramban lévő citokinok közül öt, aminek magas szintje súlyosbíthatja a betegség tüneteit.

A címlapfotó illusztráció.