×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kétszer halálosabb lehet a koronavírus és az influenza kombinációja

 

Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A rizikócsoportba tartozók mindenképpen oltassák be magukat

Szlávik János azt mondta, hogy ezt csak az influenza elleni oltással lehet elkerülni, ezért a rizikócsoportba tartozók mindenképpen oltassák be magukat.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban arról beszélt:

a járvány felszálló ágban van, a következő hetekben is nagyon sok új betegre lehet számítani.

A kórházak folyamatosan telítődnek, de jelenleg bőven van még hely a betegek ellátásra – emelte ki.

Hozzátette: a fertőzöttek átlagéletkora egyre idősebb, ezért hamarosan – az első hullámhoz hasonlóan – megint az idős, krónikus betegekre kell koncentrálni.

Debrecenben alkalmazzák a remdesivirt

Debrecenben eddig hét, súlyos állapotú beteg kapta meg a Richter Gedeon gyógyszergyár által kifejlesztett remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírus szaporodását gátló infúziót tüdőgyulladástól szenvedő betegnél is alkalmazták.

Várkonyi István megbízott klinika igazgató a Kossuth Rádióban elmondta, a remdesivirt korábban is alkalmazták már Magyarországon, amelyet eredetileg az ebola kezelésére fejlesztettek ki.

Eddig a debreceni tapasztalatok egybevágnak a nemzetközi, elsősorban az Egyesült Államokban publikált, rendkívül kedvező eredményekkel – emelte ki Várkonyi István.

A Debreceni Egyetem megbízott klinika igazgatója hangsúlyozta,

a vizsgálat legfontosabb feladata a készítmény biztonságosságának igazolása.

Hozzátette, eddig egyetlen betegüknél sem jelentkezett mellékhatás.

A remdesivir nevű készítményt 12 éves kor felett és legalább 40 kilogrammos betegeknél lehet alkalmazni. A vizsgálatok elemzése hónapokig eltarthat még – mondta.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.