×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az idősotthonok kevesebb mint négy százalékában van jelen a koronavírus

 

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos pénteken, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat,

az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, hogy nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében.

Az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

A magyarországi élelmiszerelőállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása – tette hozzá.

A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 42 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Hozzátette: 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Sajnos van egy húszéves is az elhunytak között, a fiatal súlyos alapbetegségben szenvedett – mondta a tiszti főorvos.

Az idősotthonok kevesebb mint négy százalékában van jelen a koronavírus

Sok idős ember bentlakásos szociális intézményekben él, éppen ezért is volt fontos, hogy tavasz óta elrendeltük, hogy az idősek ne hagyhassák el az idősotthont. Ez az intézkedés hatékonynak bizonyult. Egyelőre az 1600 intézményből mindössze 60 idősotthonban (3,75 százalék) jelent meg a koronavírus – közölte.

Ezt az intézkedést továbbra is fenntartják. Az említett 60 intézményből 12-ben csupán egy-egy beteg van.

A téli hónapokban kevesebbet mozgunk, többet vagyunk beltérben, és a táplálkozásunk is változik ebben az időszakban. Azonban a járvány idején fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres, egészséges táplálkozásra. Lehetőség szerint minél több zöldséget, gyümölcsöt és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk – emelte ki Müller Cecília.

Hozzátette: szükségessé válik a szintetikus vitaminok szedése is, mert a tél folyamán a gyümölcsökben a természetes vitaminok lebomlanak.

Fontos az is, hogy friss levegőn tartózkodjunk, ott mozogjunk. Napi 30 perces kültéri testmozgás hozzájárul az egészségünk karbantartásához. 1998-ban az influenzajárvány idején már lejegyezték, hogy

a heti háromszori mozgás csökkentette az elhalálozás mértékét.

Müller Cecília a szociális távolságtartás betartására is felhívta a figyelmet. Barátainkkal, rokonainkkal akár a telekommunikációs eszközökön is tudjuk tartani a kapcsolatot. Most az egészség a legfontosabb – jelentette ki.

Az influenzaoltással kapcsolatban megismételte, tüneteket mutató, aktív koronavírus-beteget nem oltanak, és szintén nem oltható az, aki bár tüneteket nem mutat, de szoros kontaktusnak minősül és házi karanténban van. Náluk meg kell várni a tíznapos karantén lejártát – tette hozzá.

Akiknél egyik eset sem áll fenn, azok olthatók, de erről minden esetben az oltóanyagot beadó orvos dönt egy előzetes orvosi vizsgálat alapján.

Kiemelte: összeállítottak egy mesegyűjteményt gyerekek számára, ami segítheti a szülőket abban, hogy továbbra is fenntartsák a fiatalokban az éberséget, hogy betartsák a higiénés szabályokat.

Tovább érvényesek a személyi okmányok

A kormány úgy határozott, hogy a március–június hónapok között

lejárt személyi okmányok érvényességét december 15-ig meghosszabbítja

– közölte Kiss Róbert rendőr alezredes.

A maszkviselés szabályainak megszegése miatt országszerte nyolc esetben intézkedtek a rendőrök szerdán. Valemennyi személyt figyelmezettek – tette hozzá az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Azt is elmondta, hogy szerdán 3650 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 620-at határátlépés alkalmával. Így jelenleg 22 656-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 961-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást. 27 esetben intézkedtek a rendőrök azért, mert üzletben vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb zárt helyen nem megfelelően viselték a maszkot. Húsz esetben figyelmeztették a szabálysértőket, két esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A határátkelőkön a személyforgalom zökkenőmentes, a teherfogalomban kell nagyobb várakozási idővel számolni.

A címlapfotó illusztráció.