×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már ötven éve is maszkkal védekeztek a járványok ellen

 

Nincs új a nap alatt: már az 1968 és 1970 között terjedő hongkongi influenzajárvány ellen is maszkokkal védekeztek az emberek. A madárinfluenza génjeit is tartalmazó H3N2 vírustörzs akkor mintegy négymillió ember halálát okozta világszerte.

Az MTI fotóarchívumában fellelt képen egy londoni hivatal alkalmazottjai láthatók, amint védőmaszkban dolgoznak, így védekezve az 1970-ben rohamosan terjedő influenzajárvány ellen (MTI/INT-UPI)

A hongkongi influenzajárvány – más néven H3N2-epidémia, vagy „az 1968-as influenza” – 1968-ban tört ki az ázsiai országban, bár később a kutatások valószínűsítették, hogy a járvány valójában Kínából indult ki. Az epidémiát az influenzavírus H3N2 törzse okozta, amely antigén-eltolódás útján jött létre a H2N2-ből. Az első megbetegedést 1968. július 13-án jegyezték fel Hongkongban, a hónap végére kiterjedt járványgócokról számoltak be Vietnamban és Szingapúrban is.

Szeptemberre a járvány eljutott Indiába, Ausztráliába, Európába és – a Vietnamból hazatérő amerikai katonák révén – az Egyesült Államokba is.

Európában a pandémia 1970 januárjában kitört második hulláma követelt sok halálos áldozatot. Nyugat-Berlinben holttesteket tároltak a metróalagútban,

Nyugat-Németországban pedig a hulladékgyűjtő társaságoknak kellett eltemetni a halottakat, mert a temetkezési vállalkozók nem vállalták a kockázatot.

Franciaország egyes területein a munkaerő fele kórházi ápolásra szorult, emiatt komoly munkaerőhiány lépett fel a gyárakban. A brit postai és vasúti szolgáltatásokban szintén súlyos kimaradások történtek.

A hongkongi influenza 1968 decemberében és 1969 januárjában tetőzött világszerte. Ebben az időszakban mintegy két és fél millióan, világszerte csaknem négymillióan haltak bele a fertőzésbe.