×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elmaradnak az október 23-i nagy ünnepségek

 

920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai online tájékoztatóján.

Hozzátette, elhunyt 27 idős krónikus beteg, az elhunytak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 44 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1538 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.

Öt elhunytnál állapítottak meg, hogy tüdőgyulladás volt a halál oka, és több mint húsz elhunytnál a szívbetegség fokozta az elhalálozás kockázatát – emelte ki.

A héten megérkezik minden praxisba az influenza elleni védőoltás, éppen ezért arra kérnek mindenkit,

aki csak teheti, oltassa be magát, ez térítésmentesen megtehető.

A járvány lefolyása nagy részben múlik rajtunk, a hatóságok a szükséges információkat közlik, de az állampolgárok magatartása is jelentős szerepet játszik a védekezésben. Éppen ezért fontos, hogy tartsuk be a szabályokat, viseljünk maszkot, mossunk kezet, tartsuk be a szociális távolságot – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Az október 23-i események megtartásáról Müller Cecília elmondta: a zászlófelvonás és a díjátadók mellett nem lesznek központi ünnepségek. Arra kérik az önkormányzatokat, hogy tartsák szem előtt a járványügyi intézkedéseket, ha úgy is döntenek, hogy bármilyen eseményt megszerveznek.


Müller Cecília közölte, hogy újabb intézményeket neveztek ki, amelyek alkalmasak koronavírus-fertőzött betegek kezelésére, az orvosok, ápolók átirányítása is hatékonyan és gyorsan lezajlott. Beszámolt arról is, hogy az egészségügyben tavasszal kezdődött szakmai képzéseken júliusig 26 046-an vettek részt, a teljes képzési programot 4434 orvos, 15 545 ápoló és 1901 segédápoló végezte el.

A remdesivir klinikai vizsgálata megkezdődött Magyarországon, ennek köszönhetően már nem szorul Magyarország importra. Fontos ez a készítmény, mivel megfelelő időpontban beadva akár 50 százalékban is csökkenti az elhalálozás kockázatát – jelentette ki.

A vérplazma-terápia hatékony, középsúlyos állapotban el lehet kerülni, hogy a beteg az intenzív osztályra kerüljön.

A tájékoztatást szerint van elég vérplazma, de az emelkedő fertőzöttszámok miatt továbbra is gyűjtik, ezért Müller Cecília arra kért mindenkit, aki teheti, jelentkezzen az országos vérellátó szolgálatnál vérplazmaadásra. Ez azért is kiemelten fontos, mert a tapasztalat szerint tíz meggyógyultból csupán egy személy vérplazmája tartalmaz kellő mennyiségű antitestet – mondta kérdésre válaszolva.

Meghosszabbították a schengeni határ belső ellenőrzését

A maszkviselési szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában a rendőrök 75 esetben intézkedtek – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy kedden a védelmi intézkedések megszegése miatt nyolc esetben történt rendőri intézkedés, miután a tömegközlekedési eszközökön utazók nem, vagy nem megfelelően viseltek maszkot, további 67 esetben azért volt szükség rendőri intézkedésre, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken megszegték a védelmi intézkedések szabályait. Előbbiek közül mind a nyolc eset figyelmeztetéssel zárult, utóbbiak közül 57 embert figyelmeztettek, három esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg hét esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Kiss Róbert elmondta, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányhatározat szeptember 21-ei hatályba lépése óta tömegközlekedési eszközökön 433, míg a kereskedelmi üzletek területén 807 emberrel szemben intézkedtek. Jelezte, hogy a rendőri intézkedések közül a figyelmeztetések száma a legjelentősebb, összesen 1061 esetben alkalmazták.

A címlapfotó illusztráció.