×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rekordközelben az új Covid-fertőzések száma Európa több országában

 

A tavasszal mért negatív rekordokhoz közelít az új koronavírus-megbetegedések száma Európa számos országában. Franciaországban több mint 18 000-rel, Németországban több mint 4500-zal, Ausztriában mintegy 1200-zal, Csehországban több mint 5000 fővel nőtt egy nap alatt a fertőzések száma. Az osztrák kancellár és a bajor miniszterelnök péntek délután személyesen egyeztet az óvintézkedések szigorításáról.

Eddig 36 516 788 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 061 888, a gyógyultaké pedig 25 456 281 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adataiból.

Franciaországban pénteken a harmadik egymást követő napon regisztráltak több mint 18 000 új fertőzöttet. Olyan gyorsan emelkedik a megbetegedések száma, hogy a párizsi kórházak lassan megtelnek. A francia fővárosban és Marseille-ben ezért hétfőn elrendelték

a legmagasabb szintű járványügyi riasztást, amelyet szombattól további nagyvárosokra, Lyonra, Lille-re, Grenoble-ra és Saint-Etienne-re is kiterjesztenek

– jelentette be csütörtök este Olivier Véran egészségügyi miniszter. Bezárják az uszodákat és a konditermeket, az éttermek és a bisztrók pedig csak este 10 óráig lehetnek nyitva.

Martin Hirsch, a francia egészségvédelmi törzs főigazgatója pénteken aggasztónak nevezte a helyzetet. Felszólította a lakosságot, hogy „fegyelmezzék magukat”, továbbá kerüljék a közösségi életet.

„Arra számítunk, hogy a kórházakba, illetve az intenzív osztályra kerülő betegek száma egyre magasabb lesz”

– jelentette ki Hirsch.

Ausztriában péntek reggelig 1131 új megbetegedést regisztráltak, ez kevéssel marad el a csütörtöki 1209 fős rekordtól. A halálos áldozatok száma néggyel, 853-ra nőtt. Továbbra is Bécsben van a legtöbb új megbetegedés, számuk péntekre 392-vel nőtt, de Alsó-Ausztriában is megdőlt a negatív rekord (223). Fokozza a helyzet súlyosságát, hogy az osztrák fővárosban vasárnap helyhatósági választásokat tartanak.

Az ausztriai járványhelyzet romlása aggodalomra ad okot a szomszédos Németországban is, ezért Markus Söder bajor miniszterelnök péntek délután találkozik Sebastian Kurz osztrák kancellárral a Bad Reichenhall-i határátkelőnél,

hogy a munkájuk miatt ingázókról és a szükséges intézkedésekről egyeztessenek – számolt be a DPA német hírügynökség. Az elmúlt napokban feszültséget keltett, hogy egyes bajorországi panziók nem fogadták az osztrák vendégeket arra hivatkozva, hogy Németország „vörös listára” tette Ausztriát.

Eközben Németországban második napja emelkedett 4000 fölé az új Covid-fertőzések száma 24 órán belül, pénteken 4516 megbetegedésről számolt be az adatokat nyilvántartó Robert Koch Intézet.

A tartományok közül Észak-Rajna-Vesztfáliában és Bajorországban a legrosszabb a helyzet: a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma 30, illetve 22;

a halálos áldozatok száma pedig átlépte az 1900-at, illetve a 2600-at. Németországban április elején volt a legrosszabb a vírushelyzet, akkor meghaladta a 6900-at a napi fertőzések száma.

Helge Braun német kancelláriaminiszter pénteken felszólította az embereket, hogy tartózkodjanak az utazástól a közelgő őszi iskolaszünetben. Berlinben és Frankfurtban túllépte az 50-et a az elmúlt hét napban mért megbetegedések száma (százezer lakosra vetítve), ezért az egészségügyi minisztérium a kockázatos területek közé sorolta a városokat. A német külügyminisztérium péntektől Romániát, Georgiát, Tunéziát és Jordániát is vörös listára tette, vagyis nem ajánlják a beutazást német állampolgároknak.

Csehországban pénteken minden eddiginél több, 5394 fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent kimutatás szerint.

A fertőzöttek száma már túllépte a százezret. Ugrásszerűen emelkedik a kórházban kezeltek (1741), a lélegeztetőgépre szorulók (360) és a halottak száma (869) is. Szerdán 42 ember halt meg, amely az eddigi legmagasabb napi szám.

A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap szerint a csütörtökön ismertetett új óvintézkedésekkel, amelyek alapján két hétre bezárnak a kulturális intézmények és a sportlétesítmények, gyakorlatilag „befagyasztják” a közösségi életet, és az intézkedések komoly hatással lesznek a gazdaságra is.