×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Gyorsuló ütem jellemzi a járványgörbét

 

Gyorsuló ütem jellemzi a járványgörbét, az esetszámok jelentősen megemelkedtek a környező országokban is – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Cikkünk frissül.

 

Müller Cecília ismertette: péntekre 1322-vel nőtt a fertőzöttek száma, és elhunyt 17 idős, krónikus beteg. Továbbra is mindent el kell követni a fertőzés terjedésének megakadályozásáért - hívta fel a figyelmet, és a távolságtartás, maszkhasználat, a higiéniás kézmosás, fertőtlenítés fontosságát hangsúlyozta. Az elhunytak életkora 61 és 96 év között volt, mindegyikük esetében fennállt valamilyen krónikus betegség – tette hozzá.

Európa többi részéhez és az egész világhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik fertőzések száma. Jelentősen emelkedett az esetszám a környező országokban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban is – jelezte.

Beszámolt arról, hogy koronavírus-fertőzéssel 740 embert kezelnek kórházban, 47-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy az emberek saját maguk is sokat tehetnek egészségük érdekében. A krónikus betegeknek azt ajánlja, hogy folyamatosan gondoskodjanak rendszeresen szedett gyógyszereikről, így csökkenteni lehet annak kockázatát, hogy a fertőzés súlyos formában alakuljon ki.

Ezen kívül az immunrendszer erősítésére érdemes vitaminokat - elsősorban D- és C-vitamint - szedni, és nem szabad elfelejtkezni a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról sem. Ismét felhívta a figyelmet az október második felétől elérhető influenza elleni védőoltás fontosságára, mint mondta, a krónikus betegeknek kifejezetten érdemes kérniük az oltást.

Az operatív törzs döntése értelmében 33 óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szüntet, 121 osztályban és öt iskolában van digitális tanrend.

Kérdésre válaszolva elmondta, a szociális intézmények és a kórházak saját hatáskörben ellenőrzik a látogatási tilalom betartását, egyelőre nem érkezett a hatóságokhoz ennek megszegésére vonatkozó bejelentés.

A szakember szintén kérdés kapcsán mondta el, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer egyelőre kísérleti szerként, klinikai kipróbálás alatt van Magyarországon. „Jellemzően a középsúlyos esetek korai szakában tűnik hatékonynak” – mondta.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a járvány tavaszi kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó vált koronavírus-pozitívvá, jelenleg 481 aktív pozitív esetről tudnak az ő körükben, ez az aktív betegek 2,23 százaléka.

Hatszáz intézkedés

A rendőrség eddig 599 esetben járt el a múlt hét óta érvényben lévő kormányrendeletben meghatározott védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt 43 rendőri intézkedést kezdeményeztek; 20 esetben pedig nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

Utóbbi során 16 embert figyelmeztetésben részesítettek a rendőrök, a többi esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek – tette hozzá az alezredes.

Az üzletekben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén 23 alkalommal intézkedtek csütörtökön, amiért az emberek nem tartották be a védelmi intézkedéseket: 17 embert figyelmeztettek, hárman helyszíni bírságot kaptak, hármat pedig feljelentettek a rendőrök.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 599-szer intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt - tette hozzá az alezredes.

Elmondta azt is, hogy csütörtökön az ország területén áthaladásra vonatkozó szabályok megsértése miatt 58 esetben intézkedtek.

Kiss Róbert ismertette azt is, hogy csütörtökön 2787 hatósági házi karantént rendeltek el - ebből 556-ot az ország területére lépőkkel szemben -, és jelenleg 22 906-an vannak karanténban. A rendőrök csütörtökön 11 290 alkalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartását, a karantén elektronikus ellenőrzéséhez kapcsolódó mobiltelefonos applikációra pedig 1182-en regisztráltak.

A járvánnyal összefüggésben március 4. óta 472 büntetőeljárást indítottak, és 89 embert gyanúsítottak meg – tette hozzá.

A határforgalomról elmondta: Röszke autópálya-átkelőnél teherforgalomban háromórás, Beregsuránynál a belépő személyforgalomban pedig kétórás a várakozás.

 

A címlapfotó illusztráció.