×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Lassulás várható a pozitív tesztek számának emelkedésében

 

Az első hullám alatt a járványgörbe ellaposítása volt a cél, hogy tehermentesítsék az egészségügyi ellátórendszert, míg a második hullámban már más stratégiát kellett választaniuk – hangzott el az operatív törzs keddi online tájékoztatóján.

Szerdán tárgyal a kormány a schengeni belső határellenőrzés meghosszabbításáról

Szerdán tárgyal a kormány a Magyarország teljes schengeni belső határszakaszára elrendelt határellenőrzés meghosszabbításáról – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes emlékeztetett: a kormány szeptember elsején Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán ideiglenesen visszaállította a határforgalom-ellenőrzést és a határőrizetet. Ezen a szakaszon 127 határátkelőhely vagy határátlépési pont van, amelyekből tízen van a személy- és a teherforgalomban is határellenőrzés. Ebből

öt átkelőt – tornyiszentmiklósi, hegyeshalmi, rajkai,  parassapusztai, tornyosnémeti – lehet használni a nemzetközi tranzitforgalomban.

Kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség – tette hozzá.

Mint mondta, a nemzetközi teherforgalomban, ha a belépéskor az egészségügyi vizsgálat során a járművezető nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, beléphet az országba. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kijelölt tranzitútvonalról nem szabad letérni, és csak a kijelölt határátkelőknél, üzemanyagtöltő állomásokon, autópálya-pihenőknél lehet megállni. Az ország területéről 24 órán belül ki kell lépni.

Kiss Róbert közölte: hétfőn 2633, tranzitcéllal érkező tehergépjárművet léptettek be az országba, nemzetközi teherforgalomban magyarországi céllal 2510 tehergépjármű érkezett. Szeptember 1-je óta a schengeni belső határszakaszon 72 121 tehergépjármű lépett be Magyarország területére, tranzitcéllal.

Az alezredes elmondta: Szlovénia korábban a kockázatosnak ítélt országokból érkezőknek tíznapos karantént írt elő, ez keddtől kiváltható schengeni tagállamban készített, két negatív eredményű PCR-teszttel.

Kiss Róbert hangsúlyozta,

arra kérik a külföldre utazókat, minden alkalommal ellenőrizzék, hogy belépésük a célországba biztosított-e.

A határhelyzettel kapcsolatban elmondta, a belépő teherforgalomban Csanádpalotánál, Röszkénél és Tompánál három-három óra a várakozás, személyforgalomban pedig a Beregsuránynál belépőknek kell kétórás várakozásra számítaniuk.

Az alezredes kérdésre válaszolva elmondta: a járványügyi készültség védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szerint a kereskedő, amennyiben észleli, hogy az üzletben a vásárló nem vagy nem megfelelően viseli a maszkot, köteles felszólítani a maszk helyes viselésére, és szükség esetén gondoskodnia kell arról, hogy a védelmi intézkedést megszegő hagyja el az üzletet.

Ha a vásárló nem hagyja el a felszólítás ellenére az üzletet és nem viseli a maszkot előírásszerűen, akkor a kereskedő kezdeményezheti a rendőrség intézkedését.

A rendőrség a járványügyi készültség alatt is felkészült a megnövekedett járványügyi védekezési feladatok ellátására, ezt megfelelő létszámban tudja biztosítani. Erre külön, megerősített létszámot nem kellett elkülöníteni, ugyanis minden rendőr a meglévő feladatai mellett hajtja végre a intézkedéseket – tette hozzá.

A mintavételek száma több mint 704 ezer

25 567-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Nyolc beteg elhunyt, így a járvány kezdete óta 757-en haltak meg vírusfertőzésben, 5173-an meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 637. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 54 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti.

Jelenleg 755 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházakban, közülük 51-en szorulnak lélegeztetőgépre. Hatósági házi karanténban 23 740-en vannak, a mintavételek száma 704 510-re nőtt – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Hozzátette: Az első hullám alatt a járványgörbe ellaposítása volt a cél, hogy tehermentesítsék az egészségügyi ellátórendszert – ami sikerült is –, míg a második hullámban már más stratégiát kellett választaniuk.

A járvány dinamikájára jellemző, hogy míg a 34-35-36. héten még hétről hétre megháromszorozódott az új esetek száma, a 36.-ról a 37. hétre a másfélszeresével nőtt, a 37.-ről a 38.-ra egyharmadával, az utóbbi napokban pedig már csak két százalékkal nőtt az új megbetegedések emelkedése. Az utóbbi tíz napban alulról közelíti az ezret az új megbetegedések száma – mondta Müller Cecília.

A reprodukciós ráta a korábbi kettőnél is magasabb értékről visszaesett,

és már csak kicsivel haladja meg az egyet, azaz egy pozitív személy csak egy másikat fertőz meg – tette hozzá Müller Cecília.

A tiszti főorvos ugyanakkor arra is figyelmeztetett: az országban mindenhol jelen van a betegség, bárki elkaphatja, ezért fontos a higiéniás rendszabályok, a távolságtartás és a maszkhasználat szigorú betartása.

Elmondta: a tavaszi, első hullámhoz képest változott a regisztrált esetek életkor szerinti eloszlása. A második hullámban az új esetek csaknem 25 százaléka a 20-29 éves korosztályhoz tartozik, a 30-60 éves korosztály arány 43 százaléka, és csak 15 százalékuk 60 éven felüli. Megnyugtató, hogy a 14 éven aluliak aránya alacsony, 4 százalék körül van – jegyezte meg.

Az első hullámhoz hasonlóan vannak most is gócpontok, de

sokkal inkább jellemző a közösségi terjedés.

Ha az egész országban nézzük az eloszlást, akkor a 100 ezerből 253 fő pozitív – emelte ki. Ez az arány Budapesten 534 fő, Csongrád-Csanád megyében 280, Fejérben 270, Tolna megyében 120, Békésben csak 85 igazolt fertőzött jut százezer lakosra.

A lelki nyomást nehéz kibírni, de ki kell!

A hatósági karanténban lévőkről kifejtette, pszichésen nehéz elviselni a bezártságot, azonban ennek ellenére nem szabad megszegni a szabályokat, így tilos elhagyniuk a lakhelyüket, illetve vendégeket sem fogadhatnak, hiszen az elkülönítés célja a fertőzés közösségi terjedésének megelőzése.

Hozzátette: az egy háztartásban élők esetén is fontos a karantén ideje alatt, hogy amennyiben mód van rá, időben és térben egymástól elkülönülve tartózkodjanak otthonukban, és a közös helyiségeket is külön használják.

A szennyes gyűjtésére is a ruhák elkülönítését ajánlotta az országos tiszti főorvos,

amennyiben az elkülönítve mosás nem lehetséges, akkor a szennyest 48 óráig pihentetni kell.

A ruhák együtt biztonsággal 60 fokon moshatók. Változatlanul érvényes az, hogy ez a vírus klórtartalmú fertőtlenítőszerekre érzékeny, így sima hipós vízzel is elpusztítható – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília emlékeztetett: A munkahelyi szabályok legalább annyira fontosak, mint az otthonok rendje. A védelmi intézkedésekkel

a cél az, hogy mindenki élhesse az életét.

„Úgy tűnik, hogy ezzel az egy körüli reprodukciós rátával stagnál a járvány az országban” – fejtette ki.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy egyelőre nincs napirenden további szigorító járványügyi intézkedés, mert úgy tűnik, hogy az egy körüli reprodukciós rátával stagnál a járvány.

További kérdésre adott válaszában kifejtette: a munkahelyeken általában nem kötelező a maszkviselés, de kockázatbecslés után a munkáltató és a foglalkozás-egészségügyi orvos határozza meg azt, hogy az adott munkakörben kell-e maszkot viselni. A tünetmentes dolgozók az egyszer használatos maszkot 4-5 órán át viselhetik, és a textilmaszkokat is ilyen időnként kell cserélni.

Szintén kérdésre reagálva azt mondta, az egészségügyi ellátásban nem cél a tervezett ellátások felfüggesztése. A tervezett beavatkozások zajlanak előjegyzés alapján. „Azt szeretnénk, ha ezt minél tovább fenn tudnánk tartani” – jelentette ki.

A címlapfotó illusztráció.