×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

WHO: A távoktatás csak utolsó megoldásként jöhet szóba

 

Három fő eleme van a védekezésnek – mondta Natasha Azzopardi-Muscat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állami egészségpolitikákkal és egészségügyi rendszerekkel foglalkozó igazgatója hétfőn a Kossuth Rádióban. 

A koronavírus-járvány új helyzet elé állította az iskolákat, így a tanév biztonságának biztosítása kiemelt szerepet játszik abban, hogy elkerülhessük a tavasszal megtapasztalt lezárásokat. Natasha Azzopardi-Muscat szerint az ehhez kapcsolódó intézkedéseket három fő csoportba lehet osztani.

Az elsőbe tartoznak a személyes cselekvések, amelyek mindenki aktív együttműködését igénylik.

Ilyen például a maszkviselés, a személyes higiénia, valamint a távolságtartás.

Az intézkedések második csoportját jelentik az iskolák szintjén alkalmazható lépések. Ide tartozik, hogy amennyire csak lehetséges egy-egy gyerekcsoport együtt maradjon, egyfajta buborékban, ne nagyon vegyüljenek más osztályokkal. Így ha valaki megfertőződik, akkor a vele érintkezőket könnyebb karanténintézkedésnek alávetni, ezzel akadályozva a vírus szétterjedését.

Az óvintézkedések harmadik köre környezeti lépéseket jelenti, itt újra meg kell említeni a lehető legkörültekintőbb és magas szintű tisztaságot, valamint a higiéniai helyiségeket, a mosdókat és mellékhelyiségeket.

A távoktatásnak is vannak negatív egészségügyi hatásai

A tavaszi távoktatás után nyilvánvalóvá vált, hogy a gyerekek szeretnének saját társaik között lenni, ez pedig a lelki egészség problémáját veti fel.

Sajnálatosan azt láthattuk 2020 tavaszán, hogy a gyerekeket nem is annyira maga a vírus érintette, hanem sokkal inkább az iskolai és közösségi élet megszakadása

– mondta el az igazgató.

A WHO állásfoglalása szerint előnyben kell részesíteni a tanulók személyes jelenlétét az iskolákban, az iskolák bezárásának pedig tényleg csak az utolsó lépésnek szabad lennie.

Natasha Azzopardi-Muscat szerint az oktatási intézmények nyitva tartásának prioritásnak kell lennie, és biztosítani kell az oktatás folytonosságát. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a vírus itt van közöttünk, és jelen állás szerint nincs megfelelő vakcina, ezért tartalék megoldásokkal is készülnünk kell.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.