×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A „vakcinanacionalizmus” veszélyére figyelmeztet a WHO

 

A koronavírus elleni jövőbeni oltóanyagok felhalmozása ellen szólalt fel kedden Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben, leszögezve, hogy az ilyen versengés a járványhelyzet romlásához vezet.

Senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban” – szögezte le a főigazgató, aki ennek kapcsán a „vakcinanacionalizmus” veszélyéről beszélt.

Bruce Aylward, a WHO főigazgató-helyettese szintén a „vakcinanacionalizmustól” óvott, és arra szólította fel az oltóanyag kutatásán dolgozó országokat, hozzák nyilvánosságra az eddig elért eredményeket.

Michael Ryan, a világszervezet veszélyhelyzeti igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a világ nagyon messze van a globális nyájimmunitástól, leszögezve azt is, hogy hiba lenne ebben reménykedni.

Nem ez a megoldás, és nem erre kell most összpontosítani” – jelentette ki.

A nyájimmunitáshoz, vagyis a fertőzéslánc megállításához egy adott közösség legalább 70 százalékának rendelkeznie kell az immunitáshoz

szükséges antitestekkel, noha néhány tudós szerint már az 50 százalék is elegendő lehet. A legfrissebb kutatások ezt az arányt a koronavírus esetében 10-20 százalékra becsülik.

Aylward ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy a vírus okozta Covid-19 betegség elleni védőoltást a bolygó lakosságának sokkal több mint 50 százalékának kell megkapnia. Hozzátette, nem akarnak belesétálni abba a csapdába, hogy hisznek a kisebb mértékű nyájimmunitás adta védelemben.

A világszervezet munkatársai a sajtókonferencián aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy

a járvány terjesztői elsősorban húszas, harmincas és negyvenes éveikben járó, tünetmentes emberek,

akik a tünetek híján nem tudják magukról, hogy terjesztők.

A WHO augusztusban már figyelmeztetett a fertőzésszám megugrására a fiatalok körében, kiemelve, hogy ez kockázatot jelent a vírussal szembeni veszélyeztetett csoportok számára is, elsősorban a sűrűn lakott helyeken, illetve ott, ahol az egészségügyi rendszer nem elég felkészült.

Kaszai Takesi, a WHO nyugat-csendes-óceáni térségének regionális vezetője úgy vélte, a vírus változik, és a régióban új szakaszba lépett.

A világszervezet egyúttal

felszólította a gyógyszergyártó vállalatokat, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos kutatásokban tartsák be a megfelelő szabályokat.

A WHO részéről egyúttal leszögezték, szorosan együttműködnek Oroszországgal, ahonnan augusztusban jelentették be a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első vakcina hivatalos bejegyzését

Az esetszámok növekedése miatt az elmúlt hetekben több ország ismét korlátozásokat vezetett be a járvány lassításának érdekében.

A címlapfotó illusztráció.