×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A románok fele szerint a koronavírust az amerikaiak alkották meg

 

Egy felmérés szerint a románok 41 százaléka szerint a koronavírus valójában egy amerikaiak által gyártott biológiai fegyver – írja a Politico.eu.

Az Európai Unió tagállamainak politikai életével foglalkozó portál összeállítása szerint Romániában a fake news és az összeesküvés-elméletek miatt romlik tovább a járványügyi helyzet. Az állami televízióban vakcinaellenes és koronaszkeptikus üzenetek jelennek meg vezető politikusoktól, ami hozzájárul ahhoz, hogy a megelőző intézkedéseket ne vegyék komolyan a románok.

Romániában július 22. óta naponta ezerrel nő a koronavírusos esetek száma.

Mindeddig közel ötvenezer megbetegedést és összesen 2305 halálesetet regisztráltak, március közepe óta folyamatosan romlik a járványügyi helyzet.

A román katasztrófavédelem főigazgatója, Raed Arafat úgy nyilatkozott a Politicónak: többféle félretájékoztató kampány fut az országban, a közösségi médiában publikált posztoktól a kommentekig, amelyek keretében azokat a személyeket (beleértve a hivatalnokokat is) támadják, akik bármilyen információt megosztanak a koronavírusról vagy óvintézkedésekre szólítanak fel.

Több olyan kampány is fut, amely kifejezetten a fiatalokat szólítja meg, hogy ne viseljenek maszkot – tette hozzá Arafat.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A Politico szerint a legnagyobb román párt, a szociáldemokrata PSD szavazói között van a legtöbb koronavírus-tagadó. A PSD egyik parlamenti képviselője, Lia Olguța Vasilescu nemrégiben a Facebookon értekezett arról, hogy nem lehet hitelt adni a megbetegedésekről szóló statisztikai adatoknak.

A román lakosság fogékony a félretájékoztatásra mind online, mind offline médiumok keresztül, mondta el a Politicónak Nicolae Țîbrigan, a Laboratory for the Analysis of Informational Warfare and Strategic Communication elemzője.

Az elemző egy felmérésüket idézve elmondta: a románok 41 százaléka szerint a koronavírus valójában egy, az Egyesült Államok által gyártott biológiai fegyver.

A Politico cikke szerint Romániában aktív tevékenységet végez többek között az orosz állami tulajdonban lévő Sputnik News, amely nagyban segíti a koronaszkeptikus vélemények elterjedését az országban. A Sputnik News szóvivője a Politico kérdésére azonban úgy fogalmazott: olyan véleményeket, amelyek nem felelnek meg a mainstreamnek, nem lehet félretájékoztatásnak nevezni, az átszerkesztésük pedig elfogadhatatlan a Sputnik számára.

A címlapfotó illusztráció.