A migrációs káosz újabb koronavírus-katasztrófához vezethet Olaszországban

 

Az illegális migráció egészségügyi veszélyeire figyelmeztetett az olasz belügyminiszter kedden a Corriere della Sera napilapban.

Luciana Lamorgese közölte:

elsősorban a tunéziaiakkal van probléma, akik mindent megtesznek, hogy megszökhessenek a karanténból.

A belügyminiszter bejelentette, hogy ezerfős karanténhajót állítanak fel Szicília partjainál az illegális bevándorlóknak. Szicíliában a migránstáborok őrzését a fegyveres erők kétszáz katonájával erősítették meg.

Luciana Lamorgese ígéretet tett Lampedusa és a szicíliai Porto Empedocle befogadó központjainak kiürítésére a migránsok máshova történő átszállításával.

További száz katonát az északkelet-olaszországi Goriziába, az olasz–szlovén határtérség ellenőrzésére küldtek a balkáni útvonalon érkezők feltartóztatására. Luciana Lamorgese hétfőn Tunéziában tárgyalt az onnan indulók feltartóztatásáról. A miniszter további eszközöket és forrásokat ígért a tunéziai hatóságoknak. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy

Tunéziában a precedens nélküli gazdasági válság vezetett a migráció erősödéséhez.

A Corriere della Sera olasz titkosszolgálati forrásokat idézve tízezerre teszi az azonnali indulásra készen állók számát. A baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti közleményben sürgetett váltást a kormány migrációs politikájában. Azonnali megoldást szorgalmazott a szolidaritás és az egészségügyi biztonság figyelembevételével. A La Repubblica baloldali napilap kommentárja szerint a kormányban teljes a káosz, ami a migráció kezelését illeti.

A PD és az Öt Csillag Mozgalom (5S) kormánya tavaly szeptember óta tervezi a tavaly augusztusban bevezetett migrációs biztonsági törvénycsomag módosítását, de ez továbbra is késik

– írta a La Repubblica.

Az utóbbi több mint két hónapban folyamatosan érkeznek az emberekkel teli hajók és csónakok Lampedusa, Szicília és Calabria partjaira. Fahajók, gumicsónakok és motorcsónakok, amelyek önerőből kelnek át a tengeren Tunézia és Líbia irányából. Év eleje óta több mint tizenkétezren érkeztek, közölük kilencezer-ötszázan külső segítség nélkül. Az érkezőkből több mint ötezren Tunéziából indultak el, közülük több mint négyezren tunéziaiak voltak, ők gazdasági bevándorlóknak számítanak.

A migránsokat az érkezésüktől számított tizennégy napra az olasz hatóságok karanténba helyezik. A szicíliai Caltanissetta és Porto Empedocle karanténközpontjából vasárnap óta több százan szöktek meg.

A címlapfotó illusztráció.